Dodaj komentar

Laptopi za svako biračko mjesto u BiH?

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH zatražit će da se putem IPA fondova u razdoblju 2023. i 2024. godine nabavi 5.500 laptopa za svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini.

Irena Hadžiabdić, član SIP na posljednjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva, rekla je da bi ti računari trebali sadržavati središnji elektronski birački popis s digitalnim fotografijama svakog birača u cilju njihove identifikacije.
Također, trebali bi sadržavati sve obrasce za izborne rezultate koji bi se popunjavali elektronskim putem, a omogućio bi se i automatski prijenos rezultata s biračkog mjesta prema općinskim i gradskim izbornim komisijama i putem jedinstvenog informacijskog sustava i Središnjem izbornom povjerenstvu, rekla je Hadžiabdićeva.

Inače, o modernizaciji izbornog procesa u Bosni i Hercegovini priča se već godinama, međutim još se glasa na način kako je to rađeno i ranije, a sudeći po izjavama pojedinih političara tako će biti i u budućnosti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u studenom 2020. godine u okviru IPA projekta teškog 299.000 eura izradila je i Strategiju i Akcijski plan za poboljšanje integriteta, transparentnosti i učinkovitosti izbornog procesa u BiH, a u njoj između ostalog navela i to da je elektronski izvod iz biračkog spiska "moćan alat" koji pomaže u efikasnom vođenju procesa povezanih s identifikacijom birača.

U isto vrijeme elektronski izvod iz biračkog popisa izbornom tijelu pruža vidljivost o tome kako se odvijaju aktivnosti izbornog dana na biračkim mjestima i kako se o tome izvješćuje u stvarnom vremenu ili gotovo u stvarnom vremenu, navodi se, između ostalog, u ovoj strategiji i dodaje da su elektronski izvodi iz biračkog spiska ključni element za unapređenje transparentnosti i učinkovitosti dana izbora, ali i garantuiraju da svi birači s pravom glasa mogu glasati i sprečavaju prevaru kroz redovnu razmjenu informacija sa centraliziranim sustavom.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju kako je modernizacija izbornog procesa nužna i to prije svega kako bi se spriječile manipulacije koje su posljednjih godina sve izraženije, međutim također ističu kako se to ne može raditi samo laptopima.
Ne znam i nije mi jasno što će im laptopi. Treba uvoditi nove tehnologije jer je neprihvatljivo da se radi na način kako se radilo. Uvođenje novih tehnologija trebalo bi da spriječi zloupotrebe Izbornog zakona, naročito kada je u pitanju identifikacija birača, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

On ističe kako je prije svega nužno uvesti biometrijsku identifikaciju birača, čime bi se omogućilo da neko tri ili četiri puta glasa, a nakon toga osigurati da se na ispravan i točan način evidentiraju rezultati izbora, što bi najučinkovitije bilo, kako kaže, putem skenera, odnosno da se glasanje vrši kao i do sada, ali da se glasački listić provlači kroz skener i tako odmah bilježi rezultat.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
2
6
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari