Dodaj komentar

Država umjesto poslodavca treba preuzeti obveze rodiljnih naknada

ljubuski.info

Pružanje financijske i druge podrške obiteljima koje planiraju rađanje djece pružilo bi sigurnost i potaknulo njihovu odluku na rađanje. Taj zaključak objavljen je u Strategiji razvoja Federacije BiH do 2027. godine.

U vrijeme u kojem se zbog nesigurnosti svake vrste mladi bračni parovi teško odlučuju na potomstvo, dok cijele obitelji pakiraju kufere i trbuhom za kruhom kreću ka Zapadu, federalne vlasti, govoreći u futuru, vrlo su slatkorječive.

Kako se dalje navodi u Strategiji, koju je prije nekoliko dana usvojila Vlada FBiH, podrška u vidu jednokratnih pomoći za osiguranje realne nadoknade osnovnih troškova za novorođenče, redovnih roditeljskih i dječjih dodataka te poreznih olakšica na izdvajanja za djecu, olakšala bi podizanje djece i formiranje zdravije obitelji.

Olakšice poslodavcima

Za ostvarivanje ovih aktivnosti potrebno je i osnivanje fonda za planiranje obitelji i osiguranje optimalne rodiljne naknade za sve porodilje i pri tome ujednačavati rodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene majke, uzimajući u obzir različite osnove za ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu", navodi se u dokumentu.

To, kako je dalje objašnjeno, podrazumijeva da država preuzme sve obveze koje su vezane za trudnoću i rodiljno odsustvo koje su trenutno na teretu poslodavaca, davanje olakšica poslodavcima koji imaju uposlene majke s djecom do 16 godina, posebno majke sa djecom do 7 godina, definiranje dužine minimalnog obaveznog rodiljnog odsustva, uvođenje fleksibilnosti u radnim odnosima, korištenje odsustva u više navrata, promoviranje mogućnosti korištenja odsustva radi njege djeteta za očeve…

Staž mladima

Pored toga, navodi se dalje, potrebno je na razini Federacije BiH donijeti integrirati strateški dokument za mlade te definirati federalno ministarstvo koje će u svom nazivu sadržavati riječ "i mladi".

Vrlo optimistično zvuči i konstrukcija kako je nužno donijeti i garanciju za mlade, kao aktivacijsku shemu u skladu s Jamstvom za mlade EU kojom će se osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka školovanja ili pripravničkog staža u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
7
5
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari