Dodaj komentar

Zapuštenu duhansku stanicu u Grudama zamijenit će suvremeni poslovni centar

ljubuski.info

Zapuštenu zgradu bivše duhanske stanice koja u centru Gruda narušava vizuru gradske jezgre će uskoro zamijeniti moderni administrativno poslovni centar, a zbog svoje simbolike objekat će zadržati vizualni identitet.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj objašnjava kako je gradska zona Gruda nastala oko duhanske stanice, koja je sagrađena 40-tih godina prošlog stoljeća, te da je svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizualni identitet.

Dio razvojnih planova

Taj prostor vidim u svim razvojnim planovima, jednog uređenog središta Gruda. S obzirom da su to najkvalitetnije površine i najkvalitetniji prostori, u samom centru uklapa se u određena prometna rješenja samoga centra, jedne ulice i u rješenje gradskog parkirališta, a zgrada će konačno biti funkcionalna na zadovoljstvo svih stanovnika, kaže Grizelj koji je već devetu godinu na mjestu načelnika u ovoj hercegovačkoj općini.

Pojašnjava kako su bile dvije zgrade duhanske stanice, te da je jedna privatizirana, obnovljena i potpuno funkcionalna, dok je druga bila predmetom zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.
Sad se očekuje da u postupku stečaja i likvidacije ona dobije vlasnika, a jedino je ozbiljno zainteresirana Općina Grude, kaže nam Grizelj.

Ta procedura prema njegovim očekivanjima uskoro se treba okončati i pristupiti procesu rekonstrukcije zgrade i središnje zone grada.
Projekt pretvaranja napuštenog skladišta duhanske stanice i pripadajućeg zemljišta u jednu novu namjenu bi ove godine trebao završiti svoju kompletnu administrativnu fazu. Očekujem kako ćemo ovladati kompletnim prostorom, izraditi projektnu dokumentaciju i izvršiti nužne radove da bi se otvorili prema budućim ulagačima, kaže Grizelj.

Dodaje kako očekuje nekoliko privatnih ulagača i da su s nekima obavljeni razgovori, te da je interes pokazalo i nekoliko javnih ulagača, u smislu izgradnje svojih administrativnih kapaciteta, a kao nam otkriva radi se o tijelima uprave iz Županije i Općine.
Zgrada je na oko 5.000 kvadratnih metara, sa četiri etaže, a za pola već imam sliku kako će izgledati jer su neki investitori već iskazali svoj interes i želje, a mislim da će većina sudionika koji su iskazali namjeru realizirati planirano, optimističan je načelnik Gruda.

Javno i privatno partnerstvo

Ističe kako je ovo značajan projekt posebno zbog činjenice da Grude ne obiluju javnim prostorima, ni u smislu zemljišta, ni u smislu javnih objekata.
Smatram da kroz javno i privatno partnerstvo možemo zatvoriti financijsku konstrukciju i to je okvir u kojem vidim prostor za realizaciju, ističe Grizelj.

Tako očekuje da će zgrada duhanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekat od 5.000 kvadrata u središtu Gruda biti sposoban primi prve ulagače do kraja godine.
Da budem precizan, to znači da se promjeni krov, postave novi otvori, te dovedu glavni instalacijski dovodi do zgrade i da se veza sa parkiralištima koji su na 6.000 kvadrata bolje uspostavi, pojasnio je načelnik Gruda.

Naglašava kao parkiralište planira potpuno urediti i njime riješiti mirujući promet u središtu grada, koji će ovim projektom zasjati u novom ruhu.
Uvjeren sam da se sve to može zavštiti, da imamo do kraja godine potpisane sve ugovore sa investitorima i da će oni krenuti sa uređenjem prije svega unutrašnjosti, zaključuje Grizelj.

Duhanska stanica u Grudama je tijekom stečajnog i likvidacijskog postupka oglašavala prodaju tri puta, a na posljednjem se jedina javila Općina Grude, koja uskoro treba vlasništvo preuzeti kroz pravnu i administrativnu proceduru i krenuti s obnovom zgrade koja više od 15 godina narušava vizuru gradske jezgre u središtu Gruda.

klix.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
8
5
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari