Dodaj komentar

Podizanje svijesti o zaštiti okoliša uvršteno u Strategiju razvoja

ljubuski.info

Poticanje i stimuliranje projekata podizanja svijesti o zaštiti okoliša od civilnog društva i gospodarskih subjekata kao i organizacija kampanja i stimuliranje rasprava o politikama u ovoj oblasti, te modernizacija nastavnih planova i programa osnovnih i srednjih škola u skladu s programom Eko škole koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uvršteni su nedavno u usvojenu Strategiju razvoja Federacije BiH 2021 - 2027.

Savjetnica za zaštitu okoliša na projektu "Misli o prirodi!" Sabina Jukan je kroz tematsku grupu "Okoliš, komunalna infrastruktura i upravljanje prirodnim resursima" započela doprinos izradi Strategije razvoja FBiH 2021 - 2017.
Radeći na pripremi različitih alata za podršku školama u oblasti zaštite okoliša uvidjela sam da je u cilju podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih vještina potrebno modernizirati nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola. Mi smo taj proces utvrdili u skladu s prethodno definiranim programom Eko škole, kako bi se kontinuirano provodile aktivnosti vezane za zaštitu okoliša koje bi bile inkorporirane u sve segmente odgojno obrazovnog rada škola. Vlada FBiH prepoznala je da se kroz program Eko škola mogu unaprijediti planovi u školama, te je uvrstila to u Strategiju, kazala je Jukan.

Uvrštavanje navedenih prijedloga veliki je korak, ne samo za rješavanje pitanja zaštite okoliša, već i civilno društvo u cjelini.
Ovaj uspjeh poticaj je za CPCD, ali i cjelokupno civilno društvo u BiH. On predstavlja dokaz da aktivna participacija građana i građanki, stručnjaka/inja i organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka ima efekta i može rezultirati unapređenjem strategija i drugih dokumenata od značaja koji kroje našu budućnost, poručila je direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda.

Eko škole jedan su od nekoliko segmenata trogodišnjeg projekta "Misli o prirodi!" koji provodi Centar za promociju civilnog društva, uz financijsku podršku Švedske.

U okviru programa Eko škole ostvarena je suradnja s 36 osnovnih i srednjih škola iz 29 lokalnih zajednica iz BiH kojima su ponuđeni resursi - znanje kroz učešće na konferencijama, izobrazbom i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi za unaprijeđenje rada na zaštiti okoliša. Odabrane škole trenutno su u fazi pripreme za implementaciju Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH, nakon čega će biti i službeno akreditirane kao Eko škole.

Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, putem implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika i uposlenika škole, ali i šire društvene zajednice, a što je od sada dio i službene Strategije razvoja FBiH, spriopćeno je iz CPCD-a.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
6
3
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari