Dodaj komentar

Poslovni uzlet vitinske tvrtke Letan preko "javnih" nabavki za JP Parkovi

ljubuski.info

Najpopularnija radnja vlasti koju u Hercegovini čine dužnosnici samo jedne stranke HDZ BiH, nedvojbeno su javne nabavka. Dočepati se ministarstva, javnog poduzeća ili ustanove nosilo je veliku priliku za provođenje javnih nabavki nakon čega nastupa valjanje u novcu. Novac pršti na sve strane, koristi se u kampanjama za obmanu naroda, pokazuje moć, a jadni narod kao hipnotiziran opet svoj glas. Perpetum mobile, reći će novoškolovani stručnjaci.

Nedvojbeno je kako je bivši gradonačelnik Nevenko Barbarić grad vodio nezakonito i kako su milijuni javnih nabavki besprizorno namještani. Tužitelji Vesna Ćavar, Mladen Hrstić, Borislav Čuljak su svojim nezakonitim rješenjima štitili i davali mu prostor za nezakonite radnji u vrijednosti od više desetina milijuna (podaci poznati iz službi javne uprave grada Ljubuškog). Sve što je radio Nevenko Barbarić, radio je i nastavio novi gradonačelnik Vedran Markotić. Istrage u predmetima su završene i nezakonite radnje su potvrđene i upitan je ostanak Markotića na dužnosti gradonačelnika, poput odlaska Zdravka Borasa s funkcije ministra MUP-a ZHŽ, a koji će uskoro za sve počinjene pronevjere i kriminal biti kažnjen.

No, sudeći po dosadašnjoj praksi, i razini odgovonosti ljubuškog HDZ-a, prije sudske presude to nije za očekivati.

Kako je tvrtka Letan d.o.o. našla svoju "Oazu u kamenu"

Ovih dana puno se govori o maloj tvrtci Letan d.o.o. iz Vitine, koja je imala prolaz u javnim nabavkama za marketing poduzeća JP Parkovi d.o.o. na području Hrvatske. Pitate se tko stoji iza ove tvrtke, kako je poslovala i zašto je imala ekskluzivnost u poduzeću JP Parkovi d.o.o.? Koliku je imala zaradu u poslovima s JP Parkovi d.o.o. i jesu li, kao znalci marketinga imali neku marketinšku vrijednost u Hercegovini, a ponajprije u Hrvatskoj? Temeljni podaci u poslovanju govore kako je riječ o osobama koje marketing ne poznaju niti im je temeljna djelatnost, također da se nikada nisu bavili marketingom osim u poslovima s JP Parkovi d.o.o. Također je jasno kako su od toga imali veliku korist.

Upravu čine Mile Herceg (direktor) i Boris Herceg (prokurist), koji prema rješenju ne može samo raspolagati nekretninama. Temeljna djelatnost poduzeća je - djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (ŠD 5610). U 2019. godini je imala 4 zaposlenika. Nikada nije bila u blokadi i nema kreditnih zaduženja.

Kako je poslovala? Do javnih nabavki 2017. g. je poslovala s gubitkom, odnosno imala je operativnu dobit od -3.122 KM, a ukupan prihod od 90.554 KM, a ukupan rashod 93.676 KM. Točnije, uprava na čelu s Milom Hercegom je pokrivala skromne troškove plaća četvoro uposlenih, troškove poslovanja i nabavku robe, da bi nakon toga procvala s javnim nabavkama poduzeća JP Parkovi d.o.o., koje su od 2018. godine iznosile 109.999 KM bez PDV-a. 2018. godine imala je operativnu dobit od 41.482 KM, a 2019. godine još veću od 49.056 KM. Ukupan prihod Letana d.o.o. u 2018. godini je iznosio 180.147 KM, a 2019. godine čak 220.335 KM. Ocjena njihovog poslovanja prema ekonomskim standardima je 1. prema ljestvici od 1.- 5.

Cijeli predmet je pod istragom. Postavlja se niz pitanja, kako su JP Parkovi pristali na cijenu marketinških usluga vidljivo nepovoljnu i zašto nije bilo javnog nadmetanja za poslove marketinga s obzirom na vrijednost posla. Zatim zbog čega su u krizi zbog korona virusa krajem kolovoza prošle godine 2020. odlučili financirati marketing kada su svi turisti pobjegli iz Republike Hrvatske i nisu li ove javne nabavke trebale za financiranje kampanje Vedrana Markotića pred gradske izbore? S nezakonitim javnim nabavkama Markotić je nastavio i u gradskoj upravi. 

Javne nabavke provodi pravnik Srećko Mandić i već je istraženo kako svoj posao ne radi zakonito. Iz brojčanih vrijednosti jasno je kako je Letan d.o.o. imao extra profit i da taj "extra profit" nije smetao upravi JP Parkovi d.o.o., iako je bio na njihovu štetu. Postavlja se pitanje što je s ostalim marketingom u Hrvatskoj? Iako su podaci i o tome poznati očekuje se objava mjerodavnih tijela. O nezakonitostima u radu JP Parkova d.o.o. Ljubuški sve je poznato. Završni računi su frizirani dotacijama novca iz proračuna grada, koje su samo u 2019. godini iznosile gotovo 500.000 KM.

Međutim, iz obitelji Herceg i majka Ljilja Herceg je imala političku funkciju predsjednice Školskog odbora Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, gdje nije radila sukladno zakonu, već suprotno. Vršila je diskriminaciju prijavljenih osoba i natječajne procedure provodila nezakonito.

Z.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
6
9
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari