Dodaj komentar

Koja još vlast svoje građane pretvara u šablone?

ljubuski.info

Jedni drevni spisi poučavaju kako je definicija za neuspjeh, u stvari, ništa drugo već nemogućnost pojedinca u dosezanju vlastitih zacrtanih ciljeva.
Druga mudra izreka kaže: Bolje je pokušati i ne uspjeti, nego ne pokušati.

Ove sam mudre riječi proteklih dana često puta ponavljao u sebi, istini za volju, nisu mi niti malo pomagale, nisu me branile od one povremene pomisli što mi je ovo trebalo?.

Napokon, izvlačim zaključak kako te mudre izreke nisu pisane da bi nas ljude od krvi i mesa tješile, već su ponuđene kako bi nas poticale.
Pa dobro, ako su već nekoliko dana stalno prisutne oko mene, zuje mi oko ušiju, na što me sad imaju poticati?
Valjda me potiču opisati kakvo je unutarnje stanje, i, što osjeća jedna osoba koja je poražena na Lokalnim izborima kao Neovisni subjekt.
Poklici pobjednika glasno se čuju njih nije potrebno posebno opisivati, poraženi obično utihnu, povuku se u sebe i ušute.
Pa, evo, neka i ovo moje iskustvo ostane zabilježeno, možda nekom bude od koristi?

Jesam, i ja sam se nekoliko dana malo više povuka u mir i tišinu, željan sam u miru razmišljati o proteklim izbornim događanjima, priznajem, nešto me malo više protiskalo u prsima, ništa posebno za moje godine, opet je popustilo!

Uostalom, bio sam željan mira i tišina, više sam vremena provodio u meditaciji i molitvi. Ovaj sam put pored redovnih molitvi uveo i posebnu Krunicu za mojih 55 glasača/ica. Tako se valjda slučajno poklopilo da ih bude točno onoliko koliki je broj molitvica i zrnaca jedne Krunice, tako da tih 55 građanki i građana Ljubuškog ima po jedno zrnce za sebe i molitvicu u mojoj krunici, tako ću još dugo dugo nastaviti. Postalo mi je navika i posebno zadovoljstvo povremeno prikazivat molitvu za sve one koji su na izborni dan odvojili vrijeme i došli zaokružiti samo mene između stotinu drugih, eto, ja ću im iskrenom molitvom još dugo zahvaljivati.

Priznajem, nije se lako nakon izbornog poraza usredotočiti na molitvu, treba dugo vremena za očistiti srce od povremenih agresivnih riječi, lako me izbace iz takta nečasne radnje političkih protivnika ali i to se da tihom sabranom molitvom vremenom oprati.

Brojni zamišljaju kako su vjernici s krunicom u ruci nekakve mlakonje, a zaboravljaju, ili im nitko nije kazivao, što su branitelji u ratu osjetili iz onih istih krunica koje su u njima učvrstile karakter i dostojanstvo, izreda su postali stabilni i odvažni ratnici, a oni koji su u ratu prakticirali povremeni post o kruhu i vodi, na takve nije mogao utjecati nikakav strah, jer su se osjećali jačim od straha!

Čvrstog sam uvjerenja kako je izborni proces osmišljen i stvoren u Nebu, preko brojnih molitvi je spušten među ljude na Zemlji, kako bi mi po tom naputku birali sebi upravitelje javnih poslova.
Zato nisam pogriješio što sam u Biračke Odbore postavljao časne i poštene osobe. Jedno sam takvo mjesto povjerio svom ratnom zapovjedniku, znao je kako od njega očekujem istu onu pravdu i poštenje koje je vladalo među nama na prvoj ratnoj crti. Tada smo se jedni drugima zakleli kako nitko nikoga neće iznevjeriti i ostaviti u bilo kakvoj nevolji, ta nam je ljudska gesta dodatno svima grijala srce.

Pred same izbore nisam se želio viđati sa zapovjednikom, samo su mi rekli da mu pripreme i testiranja za predsjednika Biračkog odbora idu dobro.

Bio sam ponosan na njega kad me nazvao i o svemu izvjestio, samo dan nakon izbora. Odmah je kazao kako su svi oni mladi promatrači otišli kući nakon zatvaranja BM jer im je navodno dosadilo.
Nakon toga mi čestitao na tri osvojena glasa, jer kako reče:
čisti su ti kao suza, budi ponosan, nitko ti ništa nije oduzimao niti dopisivao!
Još mi napomenu kako je ostalo više od tristo praznih listića koje je s ostalim članovima BO uredno zabilježio i zapečatio.
Evo, neka iz ovog izvuku pouku oni koji su kroz protekle Izborne godine radili što su radili i ubacivali u kutije koliko su htjeli, misle kako stvarni pobjednici mogu postati i vječno vladati unatoč svojim prljavim Izbornim djelima.

Zar nije bilo ružno gledati kako ti isti proteklih dana idu od kuće do kuće, nude stotinjak metara asfalta, nekome koji rasvjetni stub, a sve to za određen broj glasova vladajućoj stranki?

Zar ih nije bilo sram dijeliti šablone ljudima koje samo trebaju postaviti na listu i kroz šablon označiti već unaprijed predviđen broj kandidata?

Zar su nam od građana doslovno stvorili šablone, ne daju im uopće slobodno razmišljati i odlučivati, zar tako isto ne rade u Sjevernoj Koreji?!

Zar ih nije strah od Boga i naroda, mala smo sredina, dobro znamo kako se vršio pritisak na one u javnim poduzećima, plašilo ih se ako dođu drugi na vlast da će ostati bez posla.
Opet su nekim drugim obećavali skori posao, u kulturnim zemljama to nazivaju "nepotizam", a mi kažemo lopovski poslovi za podobne.

Zar nije sram onih ministara, ravnatelja pa do šefova, po cijeli dan stajati na ulazima Biračkih mjesta i čekati da ih njihov svaki djelatnik pozdravi i na odlasku također, tako kako bi ih bolje zapamtili da su došli glasati?

Mala smo sredina, sve se sazna, dosta prije izbora, povremeno su slani inspektori onim građanima koji imaju obrte i za koje se sumnjalo da bi mogli otkazati izbornu poslušnost.
Otišli su tako daleko i nisko do te mjere, vrše pritiske i na obrtnike i firme, koji postavljaju reklame na portale koji često otvoreno pišu o njihovim nečasnim djelima.

Ne znam za druge Neovisne kojim će putem krenuti nakon poraza na Lokalnim Izborima, ja se vraćam gdje sam godinama i prije bio.
Vraćam se među onih 11 tisuća nezadovoljnih ljubuških birača koje nitko nije uspio nagovoriti izaći glasati protiv njihovih šablonskih birača.
Tamo je jedanaest tisuća onih čijim su novcima, oni na vlasti, financirali svoju kampanju, asfaltirali, stavljali rasvjetu po želji pokornih i poslušnih!

Tamo ću pokušat poticat i podržavat mlade nadarene koji već odavno imaju svaki svojih "55"!

Tamo među njima, na spomen jeseni, neće me podsjećati Lokalni izbori i prekid novog asfalta na kutu, iznad kojeg neonska lampa lije bijelu svijetlost na dvije tri blatnjave cigle kraj puta!

Tamo među onih 11 tisuća, radost zrelih plodova podsjeća na jesen, a kroz cijelu godinu cvijeće miriše na proljeće!

Krešo Vujević
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
2
9
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari