Dodaj komentar

Za tri mjeseca Federacija BiH zadužila se za 452 milijuna KM

ljubuski.info

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH na kraju prve polovine ove godine iznosio je nešto više od 5,7 milijardi KM ili 3,3 milijarde dolara i veći je od duga u proteklom tromjesečju za 8,54%, odnosno za više od 452 milijuna maraka.

Prema podacima entitetskog Ministarstva financija, od ovog iznosa na unutarnji dug Vlade Federacije BiH otpada više od 865 milijuna KM, što je 19,06% ili 138,5 milijuna maraka više nego u prethodnom tromjesečju. Glavninu duga ipak čini onaj vanjski koji je posljednjeg dana lipnja ove godine dosegao 4,8 milijardi maraka. Nominalni iznos vanjskog duga izražen u domaćoj valuti veći je od duga u proteklom tromjesečju za 314,7 milijuna KM, odnosno za 6,87%. Vanjski dug je, u cilju osiguranja sredstava za financiranje većih infrastrukturnih projekata te za proračunsku podršku, najvećim dijelom ugovoren s bilateralnim i multilateralnim financijskim institucijama (Svjetska banka - WB, Europska banka za obnovu i razvoj - EBRD, Europska investicijska banka - EIB, Međunarodni monetarni fond - MMF i dr.). Preko multilateralnih financijskih institucija realizirano je 3,9 milijardi KM ili 79,98% ukupnog vanjskog duga Federacije BiH, dok se preostalih 980 milijuna maraka (20,02%) odnosi na zaduženje kod bilateralnih kreditora. Najveći iznos vanjskog duga je u eurima, a potom u dolarima i drugim valutama. Kada je u pitanju rast unutarnjeg duga, on je prvenstveno posljedica novih emisija vrijednosnih papira. Tijekom drugog tromjesečja 2020. godine održano je ukupno pet dražbi vrijednosnih papira Federacije BiH.

Održane su dvije dražbe rizničnih zapisa dospijeća šest i dvanaest mjeseci s iznosima od 60 i 50 milijuna KM respektivno, kao i tri dražbe rizničnih obveznica dospijeća sedam, petnaest i pet godina s iznosima 20, 30 i 30 milijuna KM respektivno. U ovom razdoblju emitirane su i obveznice u iznosu od 3,285.882 KM za obveze po osnovi stare devizne štednje. Također su izmirene obveze po osnovi vrijednosnih papira koji su dospjeli na naplatu u ukupnom iznosu od 39,8 milijuna KM. Cjelokupan iznos odnosio se na isplatu vrijednosnih papira emitiranih radi izmirenja ratnih potraživanja.

Ekonomija i socijala

Unutarnji dug u obliku vrijednosnih papira u odnosu na proteklo tromjesečje povećan je za iznos od 153,4 milijuna KM (povećanje od 21,57%) i dostigao je 865 milijuna maraka. Kamata plaćena na vrijednosne papire Federacije BiH u drugom tromjesečju 2020. godine iznosila je 8,3 milijuna KM.

Od navedenog iznosa, 4,6 milijuna odnosilo se na kamatu isplaćenu po osnovi emitiranih rizničnih obveznica FBiH, a 3,7 milijuna KM odnosilo se na kamatu isplaćenu po osnovi obveznica emitiranih za izmirenje obveza po osnovi ratnih potraživanja. Rast zaduženosti na međunarodnom i unutarnjem planu Federacije nije neočekivan, poglavito jer dolazi u vrijeme pandemije koronavirusa kada je Federacija, kao uostalom i cijela BiH, suočena s padom redovitih poreznih i drugih prihoda te usporavanjem ekonomije.

U takvoj, potpuno neočekivanoj, situaciji okretanje dodatnom zaduživanju u zemlji i inozemstvu bio je jedini način da se koliko-toliko prevlada kriza koja još traje. Naravno, unatoč novom zaduživanju obaju entiteta, odnosno države, BiH još uvijek nije među najzaduženijim europskim državama. Međutim, to i nije neka utjeha ako se zna kakvo je ukupno stanje ekonomije, odnosno gospodarstva, kao i socijalna slika Bosne i Hercegovine.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
4
5
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari