Dodaj komentar

Sašenko Sadiković nagrađen za najbolji strani izum u Turskoj

ljubuski.info

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najboljeg izuma - nagrada "Türkpatent Best International" - u konkurenciji 111 izuma stranih izlagača iz 15 zemalja, na upravo završenom, "5. Istanbulskom međunarodnom salonu izuma!

I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova "Sigurnosna protuvirusna maska" je treća po kvalitetu nagrada, na popisu od 449 izuma, uključujući i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotrebu, najprije medicinskom osoblju.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tijekom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrnu medalju za "Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija". Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka - sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora ("Crpka za pitku vodu"), Dragani Vasić, iz Banjaluke ("Lijevak za ulijevanje vode u glačalo") i Nađi Zubčević, iz Sarajeva ("Antibakterijska toaletna školjka").

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
7
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari