Dodaj komentar

Ljubuški se obvezao kako neće dopustiti gradnju brana na Trebižatu

ljubuski.info

Deklaraciju 'Općine bez brana' u četvrtak je potpisao i Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog, obavezavši se kako neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na teritoriji ove općine bez konzultacija sa građanima.

Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije 'Općine bez brana' i treća u BiH, priopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.
Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju, izjavio Markotić.

Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.
Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat, poručio je Markotić dodavši kako su potpisom ove Deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

Potpisivanju Deklaracije 'Općine bez brana" nazočili su Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, Tihomir Kvesić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuškog, Krešo Paradžik, predsjednik Udruge športskih ribolovaca Kravica Ljubuški, Tomislav Miličević, član športsko roniteljskog ekološkog kluba Vidra Ljubuški te Stanko Zlopaša i Stanislava Borovac iz udruge Tajna prirode iz Čapljine.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH pozdravila je pridruživanje ovog grada Deklaraciji i istaknula da je podrška nadležnih ključna u borbi za očuvanje rijeka BiH.
Za sve čuvare rijeka i mještane lokalnih zajednica koji ustaju protiv štetnih projekata malih hidroelektrana je ohrabrujuće kada dobiju podršku od strane nadležnih u svojim općinama. Grad Ljubuški dao je svoj glas za očuvanje vrijednih riječnih resursa na ovom području. Mi pozdravljamo ovu odluku i nadamo se da će Deklaraciju potpisati i druge općine u BiH, kazala je.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, organizacije koja je jedan od osnivača Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podsjetio je da je u BiH trenutno planirano preko 440 malih hidroelektrana.
Time bi svi vodotoci bili narušeni, a ukupna proizvodnja električne energije iz svih tih objekata zajedno bi bila minorna, odnosno manja od 3% od ukupne proizvodnje električne energije koju danas BiH ostvaruje.

Deklaracija 'Općine bez brana' dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na 'Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana' koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu uz financiranje Europske unije.

Deklaraciju su do sada potpisale općine Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, a i sve ostale općine u BiH imaju mogućnost pridružiti se ovoj inicijativi, priopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
9
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari