Dodaj komentar

Izborne prijevare u tijeku?

ljubuski.info

Pokušaj izbornih prijevara ponovo se nazire iako je do lokalnih izbora ostalo točno dva mjeseca. Na ovaj trend, na koji je Bosna i Hercegovina po svemu sudeći navikla, upozorili su i parlamentarci. Hoće li se i kako moći stati u kraj desetljećima poznatim izbornim prijevarama?

Ekipa BHRT-a je boravila u prostorijama gdje se provjerava 120 tisuća prijava za lokalne izbore pristiglih u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva.
Uočen je trend pokušaja raznih zloupotreba pojašnjava predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva. Detektirano je je nekoliko slučajeva gdje su prijavljene osobe koje su umrle, ali i veliki broj prijava pristiglih sa iste e-mail adrese.

Postoji veliki broj duplih čak i trostrukih prijava za istu osobu koje također u prilogu sadrže kopiju osobnih dokumenata. ono na šta sumnjamo to je da su određene osobe ili grupacije došle do kopije standardnih dokumenata naših građana i da su poslale duple fiktivne prijave, ističe predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar.

Ove i slične zloupotrebe poništit će SIP. A nadzirući predizborno razdoblje i sam izborni dan iz Koalicije "Pod lupom" tvrde da je najkritičnije glasovanje putem pošte.
Mi ćemo sigurno voditi računa tko to krade identitet. S druge strane velike političke stranke prave analizu izlaznosti na svakim biračkim izborima, tko izlazi, a tko ne izlazi na izbore. Pa oni koji ne izlaze vrlo često se fiktivno prijave da glasuju putem pošte, kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Parlamentarci i stranački lideri smatraju da prevare nisu samo čin pojedinca ili političke stranke nego i nekih institucija. Kontrolu pored SIP-a trebaju preuzeti i druge sigurnosne institucije.
Neophodno je uključenje Tužiteljstva na svim razinama i SIPA-e i nekih drugih sigurnosnih organa. Treba da ostvarimo dovoljno jak pritisak da kažemo ne, posebno glasovanje poštom ne treba biti model kako se zloupotrebljava sustav, kaže poslanik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Mirko Šarović.

Ja imam puno povjerenje u novoimenovani SIP i cijenim da e oni poduzeti određene aktivnosti da se u što većoj mjeri eliminiraju takve nepravilnosti, naglašava Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u PD PSBiH.

Inače, unos podataka i status prijave za lokalne izbore može provjeriti svaki građanin putem aplikacije SIP-a, kako se ne bi doveli u situaciju da ih je netko drugi prijavio i zlorabio njihovo pravo.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
7
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari