Dodaj komentar

Županije napokon dobivaju novac od MMF-a

ljubuski.info

Federalna vlada u srijedu je raspodijelila 200 milijuna KM županijama dobivenih od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a sredstva su dio financijske pomoći za sanaciju posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Poznato je i koliko će koja županija dobiti, a federalni premijer Fadil Novalić, koji je predsjedavao sjednicom nakon što se uspješno oporavio od koronavirusa, kazao je kako ta sredstva predstavljaju značajnu podršku.

Jačanje gospodarstva

Osim toga, bit će raspoređeno i 30 milijuna KM iz federalnog proračuna namijenjenih općinama u FBiH. Sredstva su dodijeljena po dva osnova, i to kao financijska pomoć proračunima 80 gradova i općina u sanaciji posljedica nastalih usljed COVID-19 pandemije, za što je namijenjeno 10 milijuna KM, i za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa po javnom pozivu u iznosu od 20 milijuna KM.

Na sjednici se, osim o raspodijeli novca, govorilo i o izmjenama i dopunama Zakona o radu u FBiH. Ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača poručio je kako žele jačati gospodarstvo i sačuvati što veći broj radnih mjesta.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) traže minimalnu neto plaću od 650 do 700 KM, što je ministar Drljača podržao.
Isključiva želja i namjera zakonodavca je da se nađu optimalna rješenja. Međusobno smo se obavezali da do slanja prijedloga dopune Zakona o vijeću uposlenika i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u Parlament FBiH riješimo pitanje minimalne plaće ili zaključivanja općeg kolektivnog ugovora kroz dijalog radi postizanja konsenzusa, zaključio je Drljača.

Kome koliko?

Novac od MMF-a raspoređen je na sljedeći način:

  • TK - 38 milijuna i 928.152 KM
  • KS - 36 milijuna i 178.423 KM
  • ZDK - 31 milijun i 878.226 KM
  • USK - 23 milijuna i 903.000 KM
  • SBŽ - 22 milijuna i 278.273 KM
  • HNŽ - 19 milijuna i 419.727 KM
  • ZHŽ - 8 milijuna i 301.059 KM
  • HBŽ - 7 milijuna i 358.882 KM
  • PŽ - 7 milijuna i 601.971 KM
  • BPK - 4 milijuna i 152.192 KM
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
1
1
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari