Dodaj komentar

"Nesporazum" oko usklađivanja mirovina u FBiH

ljubuski.info

Sredinom lipnja u Federaciji je dogovoreno retroaktivno povećanje, odnosno usklađivanje mirovina od 1. siječnja za 2,8 posto. Međutim, jučer je priopćeno kako se ujednačavanje ipak neće odnositi na vrijeme stanja nesreće.

Zašto posljednja odluka nije u skladu s ranijim dogovorom s dva federalna udruženja pitali smo predsjednika jednog od njih Redžu Mehića i direktora Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijada Krnjića.

Prema Mehićevim riječima, prvobitna odluka će se samo prolongirati zbog pandemije koronavirusa napomenuvši da nije riječ o povećanju, već usklađivanju. Podsjetio je da se na to odlučilo na osnovu dva faktora.
Jedan je rast troškova života u prošloj godini i rast BDP-a. Ta dva faktora se zbroje, podijeli se sa dva i dobije se cifra, postotak za koliko se vrši usklađivanje. Ove godine zbog koronavirusa ne samo da smo na neki način odgodili, nego smo se praktično bili odrekli, odnosno bili smo uskraćeni izvanrednim usklađivanjem za koje su bili stvoreni uvjeti, podsjetio je.

Kako je kazao, u članu 16. Zakona o ublažavanju posljedica ekonomske krize izazvane koronavirusom je navedeno da ovaj zakon prestaje važiti 60 dana po prestanku epidemije.
Pošto je epidemija prestala 31. svibnja, automatski 31. srpnja prestaje važiti zakon. Od 1. kolovoza mirovina će biti uvećana za 2,8 posto. Ona će se isplatiti početkom rujna i sve mirovine do nove godine. Prema tome, tada će umirovljenici s najnižom mirovinom dobiti 72 ili 73 KM više. To je službena informacija i to nitko iz Vlade nije demantirao, kao ni premijer, naglasio je.

Mehić, kako je rekao, ima čvrsta jamstva za spomenuto.
Pitao sam doslovno premijera je li to to - on je rekao da jest. To se odnosi na redovne mirovine. Imaju drugi umirovljenici, tzv. vojni i to je Zakon o prijevremenom povoljnom umirovljenjavanju. On je donesen koncem prosinca 2017. Kod njega nije tako izvršeno usklađivanje. Već je to urađeno samo na osnovu jednog faktora, a to je porast troškova života u prošloj godini. Tu se ti ljudi bune s punim pravom. To će se otkloniti, ukazao je Mehić.

Podsjetio je, pozivajući se na službene statističke podatke, i na to da je rast troškova života u prošloj godini bio 0,6 posto.
Vojni umirovljenici dobit će usklađeno mirovinu višu za 0,6 posto i njima je retroaktivno od 1. siječnja, dodao je.

Prema njegovim riječima, federalni premijer Fadil Novalić je obećao da i ako ne bude novca za usklađivanje, kreditno će se zadužiti za ovu namjenu.

"Dogodio se nesporazum"

Ravnatelj Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je obrazložio svoje viđenje ove situacije.
Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije usvojen je neki zaključak koji još nismo dobili i nisam ga pročitao. Slušam o njemu komentare. Zaključak se odnosi na to da neće biti obuhvaćen period koronazakona, izjavio je.

Istaknuo je kako, ako postoji takva odredba u zaključku, onda je ona, kako je kazao nezakonita.
Ne samo da je nezakonita, već je i neprovediva. Usklađivanje nije isto što i povećanje. Ako je usklađivanje izvršeno za siječanj, bilo kakva promjena bi značila smanjenje. Nije u skladu s korona-zakonom, kao i zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mišljenja je.

Za Krnića je riječ o nesporazumu.
Ja bih to nazvao nesporazumom i da će se to ispraviti sljedećih dana. Jedan period jeste, jedan period nema - to nema u zakonu. To se ne može uraditi, ponovio je.

Upitan kako se dogodio nesporazum, odgovorio je da on osobno to ne zna te da je to odgovornost entitetskog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Podsjećamo, 19. lipnja je dogovoreno usklađivanje mirovina za 2,8 posto i tada je istaknuto da će se to desiti retroaktivno od 1. siječnja. Međutim, više od mjesec kasnije, jučer su federalne vlasti priopćile da se to neće odnositi na vrijeme kada je bilo stanje nesreće.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
2
7
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari