Dodaj komentar

Roditelji se oštro protive online nastavi

ljubuski.info

Pojačano širenje zaraze koronavirusom u BiH donijelo je neizvjesnosti u vezi s održavanjem nastave u idućoj školskoj godini.

Nadležni rade pripreme i za nastavu u školama i za učenje na daljinu. No, nastavnici, a pogotovo roditelji, oštro se protive ponovnoj online nastavi. Sumnjaju i u potrebe i učinke takve vrste obrazovnog procesa.

Stav roditelja

Pokrenuta je i Facebook stranica “Vratimo djecu u škole” kojoj je za dva dana pristupilo 1500 članova.

Neformalna sam skupina roditelja okupljena oko jednog cilja, a to je da nam djeca u rujnu 2020. sjednu u školske klupe. Zbog situacije s koronavirusom jasno nam je da će nastava morati biti prilagođena, ali nam je neprihvatljivo da bude isključivo online. Naša djeca trebaju disciplinu učionice, društvo vršnjaka i nastavu uživo. Roditelji koji rade ne mogu organizirati kvalitetnu nastavu doma i nastava na daljinu ne može biti odgovarajuća zamjena nastavi u učionici, navode.

Roditelji s područja ZHŽ-a pokrenuli su peticiju oko nastave u novoj školskoj godini koja će biti upućena Vladi, svim gradonačelnicima, načelnicima i Kriznom stožer. Nekoliko građana već je u akciji prikupljanja potpisa i nadaju se da će ih imati dovoljno da nadležnima jasno pokažu stav većine roditelja u županiji.

Jasno nam je da će glavne preporuke dati struka i to apsolutno podržavamo, ono što želimo je da se čuje i glas roditelja. Da se ne manipulira podacima i da peticijom jasno damo do znanja što mislimo o povratku djece u školske klupe, navodi se u peticiji.

Roditelji ne umanjuju trud i zalaganje nastavnika, ali smatraju da su djeca takvim vidom obrazovanja zakinuta u brojnim segmentima.
U slučaju da javno-zdravstvene i prosvjetne vlasti budu razmatrale odluku o nastavku nastave na daljinu, tražimo da se u tom slučaju onim roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu u školi to pravo bezuvjetno osigura, kaže se, između ostalog, u peticiji.

Nakon mnogobrojnih upita roditelja, ali i nastavnog osoblja, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a, vezanih za početak nove školske godine i načina početka iste, Ministarstvo je izdalo priopćenje kojim želi razjasniti te upite.
Nezahvalno je planirati nešto dugoročno s obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan. Ipak, Ministarstvo radi na pripremama za sve moguće scenarije, naveli su.

A moguća su tri scenarija izvođenja nastave na području ZHŽ-a. Koji će od njih biti, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Prema prvom modelu, svi učenici vratili bi se u školu. Samo učenici koji pripadaju ranjivim skupinama ostaju kod kuće i za njih će se organizirati nastava na daljinu.

Drugi model podrazumijeva da učenici sudjeluju u nastavi u školama povremeno na način da se razredi podijele u skupine do 10 učenika i idu naizmjence dan za dan u školu ili sličnim modelom.

Treći model - iduća školska godina, uzimajući u obzir moguće nepovoljne epidemiološke uvjete, započela bi korištenjem modela učenja na daljinu ili bi se taj oblik nastave uveo kasnije ako bi se pogoršala epidemiološka situacija.

Epidemiološka situacija

Nastava u HNŽ-u službeno počinje 7. rujna, a kako, ovisit će o epidemiološkoj situaciji i odluci Kriznog stožera. Ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović kazao je jedino da je i on za povratak djece u škole, ali kako, znat će se konkretno sredinom kolovoza.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
7
7
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari