Dodaj komentar

Političari nemaju volje za sprječavanje korupcije

ljubuski.info

Ukoliko želi ostvariti napredak na europskom putu, Bosna i Hercegovina će u najskorije vrijeme morati usvojiti novi Zakon o javnim nabavkama, koji će biti usklađen s europskim standardima.

Usprkos tome, o izmjenama Zakona o javnim nabavkama govori se od 2014. godine, a u međuvremenu je predloženo čak 18 amandmana kako da se sustav poboljša, ali, usprkos deklarativnoj spremnosti da se nešto uradi, zakon je ostao nepromijenjen.

Kako je objašnjeno, EU od BiH traži dvije stvari: u jednu ruku zahtijeva se da novi zakon prekine praksu zloporaba javnih resursa i namještanja natječaja za pravne osobe bliska vlastima, a s druge strane traži se jednak pristup javnim nabavkama u BiH za pravne osobe iz zemalja članica EU.

Politička (ne)volja

Naime, preferencija domaćih tvrtki u odnosu na tvrtke iz EU je u suprotnosti s pravnom stečevinom EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala prije više od 12 godina.

Kako je navedeno u Analitičkom izvješću EU, potrebna je politička volja u BiH kako bi se usvojio bolji sustav u ovoj oblasti i spriječila korupcija.
Procedure javnih nabavki su kompleksne, podložne korupciji, a i dalje preferiraju domaće dobavljače. Značajna su izdvajanja za javni sektor poput zdravstva, što kreira veliki teret za javne tvrtke, ali stvara veliku dozu neizvjesnosti za ostale u javnom sektoru, istaknuto je u ovom izvješću.

U parlamentarnoj proceduri se nedavno našao novi prijedlog zakona, ali i dalje ne postoji suglasnost kako bi taj tekst mogao biti izglasan.

Prioritet - javne nabavke

U Europskoj komisiji kažu kako je pitanje javnih nabavki visoko na listi prioriteta, što se, kako upozoravaju, vidi i iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o kandidaturi za članstvo u EU.

Rajko Kecman, direktor Nevladine organizacije "Tender" iz Banjaluke, koja se bavi problemima u BiH kad je u pitanju ova oblast, kaže kako postoji prešutna suglasnost između svih političkih elita u BiH da promjene važećeg zakona ili budu samo kozmetičke, ili da ih uopće nema.

Neki od konkretnih problema u postojećem zakonu su, kako je rekao, ad hoc izmjene planova nabavki od strane ugovornih tijela, probijanje rokova i nepoštivanja ugovora, a podvukao je kako revizorska tijela samo konstatiraju da je prekršen zakon jer nemaju mogućnost podnošenja kaznenih prijava kao što je to, recimo, u Srbiji.

Nedostaju bitne norme

Trenutačnom zakonu nedostaju bitne norme za uspješno provođenje postupka javnih nabavki, koje se mogu sažeti kao nepošteno tržišno natjecanje - za razliku, na primjer, od Hrvatske. Tamo, ako provedete javne nabavke ili promijenite postupak, a da to nije u godišnjem planu, dobijete rigorozne kazne. Kod nas se ad hoc mijenjaju planovi i donose odluke o javnim nabavkama bez ikakvih kazni, kaže Kecman.

Vijeće ministara BiH je, pak, prošlog mjeseca donijelo odluku o preferencijalnom tretmanu domaćih dobavljača kako bi im se pomoglo da premaše krizu uzrokovanu virusom korona, a istovremeno BiH se priključila europskom sustavu javnih nabavki za medicinsku opremu i prijavila se za pomoć EU BiH u visini od nekoliko stotina milijuna eura. S tim u vezi, zemljama članicama EU bi moglo biti teško objasniti svojoj javnosti zašto njihovi porezni obveznici izdvajaju novac za BiH, a istovremeno ne dopuštaju njihovim tvrtkama sudjelovanje u javnim nabavkama koje se u BiH provode.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
6
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari