Dodaj komentar

ZHŽ među dobitnicima nagrade za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini

ljubuski.info

Na osnovu provedene procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja ostvarenog napretka u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri grupe kriterija procjene, a to su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijalnih skupština u razvojne procese. Svi ovi kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.

Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene. Srednjobosanska županija je dobila nagradu za najbolji sustav za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini s indeksom od 95 posto.
Srednjobosanska županija je u protekle dvije godine ostvario značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem i osvojio nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem. Ovaj vid nagrade nas motivira da iz godine u godinu budemo još bolji, rekao je Muhamed Softić ispred Srednjobosanske županija.

Srednjobosanska županija je dobila nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija je iskoristila za implementiranje uvođenja E-pisarnice.

Projekt koji se planira kandidirati ove godine je nabava CT uređaja za JU Bolnicu za plućne bolesti Travnik. Treba istači kako je Tuzlanski kanton bolje rangiran s 97 posto indeksa, ali Tuzlanski kanton je u ovoj kategoriji u 2018. godini već dobio financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcionog plana.

Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županija.

Senad Ovčina, koordinator Kantonalnog odbora za razvoj Tuzlanskog kantona, kaže da su rezultati koje Tuzlanski kanton postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.
ILDP projekt i njegovo osoblje su imali izuzetan značaj za Tuzlanski županija i ostvarivanje ovih rezultata. Prema procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskom kantonu, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23% indeksa) do 2019. godine (97% indeksa). Kroz ove godine suradnje, ulažući veliki i nesebični trud, ostvaren je značajan transfer znanja u ovoj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskom kantonu lidersku poziciju, kazao je Ovčina.

Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini je dobila Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83% u 2018. na 94% u 2019.).

Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije ističe kako nagrada predstavlja priznanje za nastojanja uspostavljanja učinkovitog sustava planiranja i razvoja, a sve sa ciljem poboljšanja i podizanja kvalitete života u Zapadnohercegovačkoj županiji.
Zapadnohercegovačka županija je u proteklom razdoblju uložila puno napora u stvaranju kvalitetnijeg ozračja za razvoj i ovo je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi s kojim sa se suočavamo u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još uvijek nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak financijskih sredstava za razvoj instrumenata potpore kako bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati, objasnio je Jurilj.

U proteklom razdoblju ostvaren je vidljiv napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u narednom razdoblju u najvećem broju županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život građanki i građana.
Koristim priliku čestitati svim županijama, a prije svega županijama za koje smatramo da su već sada u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata, a to su Tuzlanski kanton, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Kanton Sarajevo te Zeničko-dobojski kanton. Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom 2020. godine, napraviti pozitivne iskorake, podcrtao je Nasir Nalić, predstavnik ILDP-a.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
2
4
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari