Dodaj komentar

Tijekom pandemije niti jedna javna nabavka nije provedena po zakonu

ljubuski.info

Javne nabavke odavno su najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini i način za izvlačenje proračunskog novca, koji ne poznaje javni interes bh. građana. To pokazuju i primjeri nabavke medicinske opreme i respiratora tijekom pandemije koronavirusa, kada je većina institucija radila van Zakona o javnim nabavkama.

Više od 500 javnih nabavki zabilježeno je tijekom pandemije u Bosni i Hercegovini. Niti jedna nije provedena po zakonu. Da su neučinkovite, netransparentne i diskriminirajuće za sudionike u postupku, smatraju u Fondu otvoreno društvo BiH. Njihova istraživanja pokazala su, između ostalog, kako osam od deset gospodarstvenika koji sudjeluju u postupcima javnih nabavki smatraju da je prisutna korupcija u ovoj oblasti i da se poslovi namještaju unaprijed.

Pa smo bili svjedoci nabavki fontana, nabavki automobila, izgradnje zgrada, nabavki toplih i hladnih napitaka, nabavki slava i proslava", Mervan Miraščija, Fond otvoreno društvo BiH

Eldin Karić, ravnatelj Antikorupcijske mreže "Account" objašnjava:
Kada je proglašena pandemija tada su političari i predstavnici institucija u BiH to shvatili kao poziv da oni krenu bjesomučno da troše naše pare bez ikakve kontrole.

Većina javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa vršena je bez odluke o pokretanju postupaka, izravnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objave javnog poziva, tvrde u Fondu otvoreno društvo.

Prvotna tumačenja Agencije za javne nabavke kako javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona u situacijama krajnje hitnosti većina institucija je shvatila kao odriješene ruke da uopće ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, tvrde iz Transparency Internationala. To pokazuju primjeri poput nabavke respiratora i medicinske opreme.

Tu je bila i zloupotreba također i pregovaračkih postupaka bez objave. Mi smo podnijeli i kaznene prijave u određenim slučajevima, posebno kada govorimo o nabavkama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske gdje su sklopili ugovore s nekvalificiranim ponuđačima, govori Ivana Korajlić, Transparency International BiH

Iz Agencija za javne nabavke BiH objašnjavaju:
Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom trenutku nije suspendiran, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspendira.

O nabavci respiratora u Federaciji BiH i pokretnoj bolnici u Republici Srpskoj detaljno izvješće od Uprave za neizravno oporezivanje BiH zatražila je Gospodarsko istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Po kojim cijenama i koje količine respiratora su ušle u Bosnu i Hercegovinu od strane pojedinih povlaštenih pouzeća koji su, tako da kažem, po sustavu uzorka isplivali na površinu, govori Branislav Borenović, Privremeno istražno povjerenstvo ZD PSBiH

Dok se još čeka na konkretne odgovore, s druge strane kaznene odgovornost sustava javnih nabavki na razini Bosne i Hercegovine i u Federaciji BiH i ne prepoznaje.

U Republici Srpskoj zakonom jesu predviđena dva kaznena djela: zloupotreba u javnim nabavkama i posredovanje u dobivanju poslova u javnim nabavkama. No, procjene su da Bosna i Hercegovina godišnje u sustavu javnih nabavki gubi od 300 do 500 milijuna maraka.

Pitanje je stoga, koliko ih je još izgubljeno tijekom pandemije?

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
5
2
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari