Dodaj komentar

Od nedjelje rad ugostiteljskih objekata samo do ponoći

ljubuski.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 26. lipnja sjednicu na kojoj je shodno Zapovijedi od 12. lipnja sagledao cjelokupnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Zapovijed koja će se primjenjivati od 28. lipnja i Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. svibnja stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo s 31. svibnja, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi zapovijedi i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kako se navodi u točci 6., zapovjeda se kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, u suradnji s mjerodavnim županijskim ministarstvima, osigurati rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne duže od 24 sata.

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva dana je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na županiji, dio jučer danih preporuka mogu donijeti i u formi zapovijedi.

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava zapovjeda se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizički razmak od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.

Zapovijedi Kriznog stožera FBiH stupaju na snagu u nedjelju 28. lipnja i trajat će najmanje 14 dana.

Preporuke Kriznog stižera FBiH

  1. Preporuča se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dopuštenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru sukladno Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sprovodi, dženaze i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva.
  2. Preporuča se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporuča se osobama starije životne dobi ne ići na rutinske kontrole, te maksimalno reducirati odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.
  3. Preporuča se pučanstvu na području Federacije BiH, zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavati javna okupljanja i ograničiti svoja kretanja.
  4. Preporuča se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.
  5. Preporuča se svim državljanima Federacije BiH godišnji odmor koristiti u Bosni i Hercegovini.
  6. Preporuča se svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.
  7. Krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na županiiji, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u obliku zapovijedi.
  8. Ove preporuke stupaju na snagu danom donošenja.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
4
9
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari