Dodaj komentar

Rad Zavoda za odgoj i obrazovanje ocijenjen nedovoljnim

ljubuski.info

Prilično ushićeno je premijer ZHŽ Zdenko Ćosić svojevremeno najavljivao utemeljenje Zavoda za odgoj i obrazovanje, kao zajednički projekt dvaju vlada ZHŽ i HBŽ. Nakon samo dvije godine zbrajaju se rezultati. Zacijelo očekivani, jer je izbor u prvom redu ravnateljice zavoda u osobi učiteljice Jadranke Bošnjak bio promašaj iz više razloga, nedostatka stručnosti u svrhu osnaživanja odgojno-obrazovnog rada, pogrešnog pristupa organizaciji rada zavoda i oslanjanja na (ne)stručnost, zatim karijernog pristupa upravljanju sa ciljem samoisticanja kroz ravnateljski položaj i utjecaj.

Nadalje, izbor ravnateljice Bošnjak je rezultat političke korupcije i nedostatka osjećaja za potrebe obrazovanja i odgoja, kojeg, među inima, i Vlada ZHŽ godinama uništava svojim radom i odlukama. 

Problem leži i u činjenici lošeg obnašanja funkcije ministrice od strane Ružice Mikulić, također nedovoljno obrazovane osobe za vrla složen posao odgoja i obrazovanja. Rad, struktura, rezultati, korupcija, kaznene prijave, kao i u zadnja tri mjeseca nepostojanje nastavnog procesa, potvrđuju probleme u obrazovanju, ali i manjak volje i znanja da se nakopon nešto pomakne s mrtve točke.

Školski nezavisni sindikat srednjih škola, još je u veljači ove godine, prije početka krize Corona virusa uputio je Vladi HBŽ neslaganje s radom Zavoda za odgoj i obrazovanje, izravno za neuspjeh optužujući ravnateljicu Jadranku Bošnjak. Istoj zamjeraju nestručan pristup u radu, omalovažavanje rada stručnih suradnika, rasipanje novčanih sredstava županije, nepostojanje podružnice Zavoda u Livnu. Taj dokument nije polučio nikakve rezultate. Političari su na njega zažmirili, iako su šikaniranja suradnika od strane ravnateljice Bošnjak bila stalna, neuvažavanja njihovih kompetencija i nametanje karijernih zahtjeva ugrožavala strukturalnu suradnju i ne opravdavala odgojno-obrazovnu djelatnost zavoda.

Zamjerali su ravnateljici Bošnjak da se smatrala obrazovno jačom i od samih doktora znanosti, podređujući njihovu titulu svom, kako je navodila, ogromnom iskustvu kroz VŠS, stečenom kroz rad s djecom izravno u školskim klupama.

Takav pristup je očekivan od osoba sa ograničenim znanstvenim kompetencijama, odraz su društva u kojem živimo i kojeg definira politika društvene ispraznosti, korupcije i klijentelizma.

Uredi Zavoda su luksuzno opremljeni, tako kažu nastavnici, ravnateljica se vozi u luksuznim vozilima, troše se novci na javne nabavke, reprezentaciju, pa čak i na slatkiše iz Namexa.

A odgojni i obrazovni proces? Tko to pita za njega? Tko se usuđuje propitivati! Bitno je biti u trendu! Modnom i političkom. A djeca su izgleda njima najmanje bitna! Zato nabavka diploma u organizaciji moćnika HDZ BiH funkcionira besprijekorno.

Pismo školskog sindikata HBŽ upućeno Vladi ZHŽ potvrđuje apsurdnost ovakvog ustroja, rada ravnateljice i poimanja odgojno-obrazovnog procesa u školama, a djeci, roditeljima i istinskim radnicima u obrazovanju potrebu reakcije za bolje školstvo, radom pravih osoba postavljenih na prava mjesta.

Pismo objavljujemo u cjelosti:

M. Š.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
2
2
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari