Dodaj komentar

Pokreću tužbe zbog gradnje hidroelektrana

ljubuski.info

Zajedno sa Centrom za životnu sredinu i Aarhus centrom iz Sarajeva, Udruga za zaštitu okoline "Zeleni Neretva" iz Konjica spremilo je tužbe protiv rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kojim se obnavljaju okolišne dozvole za izgradnju planiranih hidroelektrana "Srijanski most" i "Gorovnik ušće" planiranih na rijeci Neretvici, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Tim projektima protivi se i lokalno stanovništvo, koje je u utorak spriječilo postavljanje informativne table o početku radova na Neretvici.

Federalno ministarstvo, kako se dodaje u priopćenju, izdalo je "obnovljene okolišne dozvole" investitoru JP Elektroprivreda BiH za navedena postrojenja, te u oba postupka onemogućilo sudjelovanje javnosti u donošenju ovih rješenja, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH.
Konstrukcija 'obnovljena okolinska dozvola' je nepoznata u Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, sljedstveno čemu nije propisana ni procedura za donošenje takve dozvole, zbog čega tužitelji smatraju da je Federalno ministarstvo prekršilo načelo zakonitosti, a kojim je obavezano da donosi upravne akte koji imaju uporište u zakonu, drugom propisu i općem aktu, izjavila je pravna savjetnica Aarhus centra u BiH Nina Kreševljaković.

Dodala je kako je zbog navedenih propusta javnog tijela, Aarhus centar pokrenuo i inicijativu za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti kod Federalnog tužiteljstva.

Predsjednik Udruge "Zeleni Neretva" iz Konjica Amir Variščić potvrdio je da će obje tužbe biti brzo uložene uz podršku cijele lokalne zajednice.
Udruženje 'Zeleni Neretva' je još 2010. godine, prilikom izdavanja prve okolinske dozvole, podnio Federalnom ministarstvu "Primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš male hidroelektrane u slivu rijeke Neretvice" i time u postupku vezanom za ovaj predmet stekao status zainteresiranog subjekta. No bez obzira na tu činjenicu, ministarstvo o novom postupku nije obavijestilo ni nas kao lokalno udruženje, niti lokalno stanovništvo, od kojih je pojedinim licima imovina direktno ugrožena predmetnim projektima, rekao je Variščić.

Centar za životnu sredinu je također uložio i tužbu protiv rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim se nositelj projekta "MHE Marvel" d.o.o. Kalinovik oslobađa od obaveze da sprovode procjenu utjecaja i pribavi novu Studiju utjecaja na životnu sredinu za projekat HES "Gornja Neretva" Faza I.

Prvom fazom ovog projekta je planirana izgradnja tri male hidroelektrane, "Grebenac Ušće", "Mjedenik" i "Igaščica" na rijekama Neretva i Igaščica, u općini Gacko. Za izgradnju je to ministarstvo prije osam godina ovom ulagaču naložilo izradu Studije utjecaja, koja je u međuvremenu prestala važiti, te je ulagač bio dužan pribaviti novu. Međutim, ovo Ministarstvo je osam godina poslije, odlučilo kako ipak nema potrebe za izradom takve studije.

Kako navode iz Arhus centra, ovim je Ministarstvo premašilo svoje ovlasti i djeluje izvan okvira pozitivnih pravnih propisa, tim prije što je u okviru HES "Gornja Neretva", pored tri navedene MHE u prvoj fazi, u drugoj fazi planirana izgradnja još dodatna četiri postrojenja (MHE Grebenac-Krupac, MHE Trnovica, MHE Plačikus i HE Uloški buk). Samim tim, ozbiljan kumulativni štetni utjecaj je potpuno izvjestan, a time i pobijano rješenje Ministarstva nezakonito.

S obzirom na ukupnu instaliranu snagu smatramo da nije legitimno za očekivati ni da će postrojenja predviđena u prvoj fazi imati zanemariv utjecaj na životnu sredinu. Mišljenja smo da je za ista neophodno izraditi novu studiju utjecaja koja će procijeniti kumulativni štetni utjecaj na zakonom zaštićene vrijednosti, odnosno uopće dopustivost da se planirana izgradnja objekata realizira na ovom području, naveo je suradnik na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu Redžib Skomorac, priopćeno je iz ovog centra.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
1
6
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari