Dodaj komentar

U Ljubuškom još nema potvrđenih slučajeva, razmatraju se strože mjere za ZHŽ

ljubuski.info

Jučer smo izvijestili javnost o tri potvrđena slučaja zaraze koronavirosm na području ZHŽ-a, a danas moramo reći da već imamo sedam potvrđenih slučajeva, rekao je u dnevnom izvješću dr. Ivan Landeka, član županijskog stožera Civilne zaštite, član stožera CZ grada Ljubuškog i ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

On je dodao kako je prema dosadašnjim informacijama samo jedna osoba iz prvog klastera, onog u Širokom Brijegu, hospitalizirana. Riječ je o prvozaraženoj.
Ostale zaražene osobe su u izolaciji u kućnim uvjetima. Danas se uzimaju epidemiološki podaci i kontakti od ove tri osobe koje su novozaražene. Nažalost već sada znamo da ima febrilnih osoba koje su bile s njima u kontaktu tako da će broj zaraženih biti i veći, istaknuo je Landeka.

On dodaje kako je posljednja zaražena osoba u ZHŽ-u s područja općine Grude.
Nemam informacija o njegovom stanju, mislim da je ta osoba isto hospitalizirana i već od sinoć se uzimaju epidemiološki podaci, traže se kontakti pa ćemo pratiti tu situaciju, nastavio je Landeka.

Na slučaju Širokog Brijega vidimo koliko je samoizolacija bitna

Nažalost pokazalo se da naša županija neće biti izolirana od ove pošasti. Na sreću, na području našeg grada Ljubuškog još nemamo potvrđenih slučajeva, ali pokazalo se točnim i opravdanim sve ono što smo govorili ovih dana. Na slučaju Širokog Brijega kojeg intenzivno pratimo vidimo koliko je samoizolacija bitna. Vidimo koliko puno sada imamo kontakata koji su hodali uokolo jer nisu znali da su zaraženi i sam Bog zna koliko će se taj krug sada širiti, upozorio je Landeka i dodao da zato ponavlja apele da svatko tko ima bilo kakve simptome da bude kod kuće u samoizolaciji, bez obzira je li igdje putovao ili bio u kontaktu s nekim tko je putovao.

Razmatraju se restriktivnije mjere u ZHŽ

Već sada nam se upitnici na kojima pitamo jeste li putovali u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, pretvaraju u pitanja jeste li bili u Širokom Brijegu, Grudama i tako dalje, rekao je on i dodao kako se već razmatraju i restriktivnije mjere u ZHŽ-u.

Ja se kao liječnik iskreno nadam da će naš Stožer Civilne zaštite vrlo brzo ići prema još strožijim ograničenjima kretanja prema sličnom modelu kojeg je usvojila Republika Hrvatska. Sljedeća dva tri tjedna su kritična kada se moramo fokusirati samo na zdravlje ljudi. Svima onima koji ne razmišljaju da je zdravlje na prvom mjestu, želim prezentirati podatke iz Hrvatske da je prosječna dob ljudi na respiratoru sada oko 60 godina. Pametnome dosta da vidi koliko smo svi ugroženi, upozorio je Landeka.

Poslušajte čitavo izvješće dr. Landeke:

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
7
6
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari