Dodaj komentar

Vlada odbila ponudu za Aluminij

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru odbila je i konačnu ponudu izraelsko-kineskog partnera za iznajmljivanje tvornice ugašenog Aluminija.

Iz Vlade su priopćili kako su se upoznali s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar te ovlastili premijer Federacije BiH da uputi odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar.

Sve strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici uime državnog kapitala u gospodarskog društvu Aluminij d.d. Mostar, obvezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine gospodarskog društva, i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu.

Nadalje, u skladu s predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 - 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina.

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uvjete za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uvjete predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji reguliraju državnu pomoć, poreznu politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Isti dan HNS BiH raspravljao o pčelarstvu

Isti dan kada je Vlada FBiH odbila ponudu izraelskog investitora za mostarski Aluminij, Odjel za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS BiH, održao je svoju 2. redovnu sjednicu u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. Na sjednici su bili nazočni predstavnici Saveza Udruga pčelara "Kadulja" i predstavnici Seljačkog Saveza FBiH.

Na sjednici se raspravljalo o problemima s kojima se susreću ova dva sektora odnosno pčelari i seljački savez FBiH, te je zaključeno da se poduzmu aktivnosti koje bi rezultirale lakšim poslovanjem svih zaposlenih u ovim sektorima posebno sa područja većinskih hrvatskih. Također, zaključeno je da se održi tematska sjednica po pitanju stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru, sa naglaskom na vinarstvo i duhansku proizvodnju. Posebno je naglašen nepovoljan položaj hrvatskih proizvođača i prerađivača svinjskog i goveđeg mesa, a koje je nastalo kao odluka nekih institucija na razini BiH. Osim ove tri, raspravljano je i o stanju u kojoj se nalaze poduzeća koja bave teretnim prijevozom odnosno o nametima koju su obavezni plaćati. Također, jedna o tema bilo stanje u metalskom sektoru, odnosno programi poticaja. Po svim točkama dnevnog reda doneseni su zaključci i dogovorene aktivnosti koje će se poduzeti sa ciljem rješavanja problema, priopćeno je iz HNS-a.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
5
3
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari