Dodaj komentar

SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti

ljubuski.info

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prije svega kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Ustavnog suda BiH izbacile strani suci.

Dodik je nakon ovog sastanka rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od točaka razgovora bila i Izborni zakon.
Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminisati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH, poručio je Dodik.

Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe, kazao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju - međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.
Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar - onda su za prava naroda, a u BiH - za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca - doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju da dobiju šansu, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme.
Mi tražimo da ove partije traže novi dogovor u BiH sa partnerima treće strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su kao što vole da kažu najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini. Kao takvi bi morali da vode računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba, rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija više učestvovala u kreiranju odluke nego vlast kada je u pitanju posljednja odluka u vezi sa Ustavnim sudom.
Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše, rekao je.

Nemojte vi kreirati priču kako mi pravimo odluke, nije bilo riječi protiv ijednog Bošnjaka ili bošnjačke politike ovdje. Nemojte mi upadati u riječ. Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović s Izetbegovićem u okviru svojih kapaciteta, rekao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

Odgovorio sam vam da postoji dijalog, da gospodin Čović kontinuirano razgovara sa SDA, da smo i mi imali sastanke o tome, da se vode razgovori sa SDA. Ovo je bio naš sastanak u okviru rukovodstva, ako SDA misli da treba prisustvovati ja se slažem, rekao je.

Sad smo formirali vlast da izbacimo sudije. Sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti sudije i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Smijali se vi tome ili ne, poruka je Milorada Dodika.

Njegova poruka je da BiH mora odlučiti u kom pravcu će da ide, te da SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog - ali ako se nastavi aktualna praksa, onda tako neće moći.
Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće, poručio je nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, Dragan Čović.

Istakao je kako smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.
Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam se upoznati s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru, kazao je i dodao:

Uglavnom oko tih stvari imamo suglas i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću s Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati.

Dragan Čović je istakao da je za njega osnova svakog odlučivanja u "ustavu, Dejtonu i legitimnosti".
Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerovatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije šta mislim o procesima u kojima učestvuju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona.
HDZ ja mislim zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definiše rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti. Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH, poručio je Dragan Čović.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
6
5
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari