Dodaj komentar

Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra

ljubuski.info

Liječnici iz Bosne i Hercegovine masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljom poslom i zaradom, a dostupni podaci pokazuju kako u prosjeku svakoga dana u inozemstvo nepovratno odlazi barem po jedan od njih, govore podaci liječničke strukovne udruge.

Konkretni pokazatelji odnose se na Federaciju BiH, u kojoj je u Liječničku komoru učlanjeno 5500 liječnika svih profila.

Svaki liječnik koji kani nastaviti karijeru u inozemstvu mora od matične komore dobiti odgovarajuću potvrdu, tzv. good standing dokument kojim dokazuje povijest prakse što ju je obavljao u BiH.

Predsjednik Liječničke komore Federacije BiH Harun Drljević kazao je kako su, primjerice, u 2017. izdali 350 takvih potvrda s kojima su liječnici napustili zemlju.

Sljedeće godine izdali su 267 takvih potvrda, a smanjenje brojke objašnjavaju činjenicom da je tada stupio na snagu novi kolektivni ugovor koji je liječnicima osigurao nešto bolja primanja.

Prosječna plaća liječnika opće prakse u Federaciji BiH je oko 1.400 konvertibilnih maraka, dok liječnik specijalist može računati na startnu plaću od oko 1.900 KM. U Njemačkoj, primjerice, mogu računati na startnu plaću od oko 3.600 eura.
Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra, kazao je Drljević dodajući kako uz loše plaće problem predstavlja i činjenica da nema ni sustava koji bi liječnicima omogućavao usavršavanje i napredovanje, a uz sve to trpe zbog preopterećenosti, mobinga i loših uvjeta u kojima rade.

Sve to dovodi do situacije u koji svake godine gotovo deset posto liječnika, uglavnom mlađe dobi, napušta zemlju. Koliko ih je točno nitko ne zna, jer osim onih koji ishode traženu "good standing" potvrdu odlaze i oni koji tek završe medicinske fakultete.
Odlazi najplemenitiji dio liječničkog tkiva, ljudi koji bi za deset, petnaest godina, kad sazriju i steknu kliničko iskustvo, trebali preuzeti zdravstveni sustav Federacije, kazao je Drljević upozoravajući kako je zbog toga prosječna starost liječnika tamo sada 58 godina.

Ovaj liječnik je, kao primjer alarmatnog stanja, naveo činjenicu da u bolnici u Zenici, u kojoj je zaposlen, sada operira samo jedan umjesto tri dana tjedno, jer tamo više nema anesteziologa koji bi s njim radili.
Svi su otišli u Njemačku, kaže Drljević.

Još gore posljedice tek slijede, upozoravaju u Liječničkoj komori BiH, podsjećajući kako je Njemačka od početka ove godine ukinula kvote za zapošljavanje državljana BiH pa se oni sada bez ograničenja mogu tamo zapošljavati.

Njima se nude mjesta koja ostavljaju upražnjenima njemački liječnici koji iz svoje zemlje odlaze u Skandinaviju, gdje im medicinske ustanove nude još povoljnije uvjete od onih koje imaju u matičnoj zemlji, a o kojima njihove kolege iz BiH mogu samo sanjati.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
5
1
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari