Dodaj komentar

Hoće li PDV biti povećan na 19 posto?

ljubuski.info

Iako službeno ne postoji inicijativa za povećanje PDV-a, u javnosti se špekulira kako bi mogao biti povećan na 19 posto. Javnost se pita je li moguće povećanje PDV-a i koliko je ono ekonomski opravdano.

U Upravi za neizravno oporezivanje ističu da su u Nacrtu zakona koji su pripremili za državni parlament ostavili jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto, kao i nultu stopu na izvoz. Smatraju i kako je postojeći sustav jedinstvene stope, koja nije visoka, najbolji model za Bosnu i Hercegovinu, ali će postupiti onako kako zakonodavac kaže.

Uprava za neizravno oporezivanje će primjenjivati onakvo zakonsko rješenje kako bude na kraju usvojeno u Parlamentu BiH. U slučaju uvođenja više stopa bilo bi potrebno vrijeme od minimalno šest mjeseci da Uprava bude u potpunosti spremna. To podrazumijeva izmjenu poreske aplikacije i dodatne obuke. To vrijeme je potrebno i poreznim obveznicima koji će morati prilagoditi svoja softverska rješenja koja prate njihov rad.

S uspostavom Vijeća ministara koje bi uskoro trebalo uslijediti ponovo se aktualizirala priča o povećanju PDV-a. Za iste je, uz određene uvjete, mandatar za sastav novog Vijeća ministara.
Ja sam spreman da to podržim samo u trenutku ako će se taj novac vratiti direktno gospodarstvu. On može biti direktno vraćen gospodarstvu, naravno, ne kroz novac, ali kroz sustav doprinosa koji su sasvim sigurno najveći na našem prostoru može da se taj dio novca vrati u tu poziciju, kazao je Zoran Tegeltija, novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Oporba je kategorički protiv povećanja PDV-a.
To je jako opasno. Štetno i za gospodarstvo i za građane. Novi nameti nikako neće dobro utjecati na standard građana i bit će izuzetno negativni po gospodarska kretanja, kazao je Branislav Borenović, iz PDP-a.

Gospodarstvenici nisu oduševljeni sve glasnijim najavama povećanja PDV-a. Ako se to ipak dogodi, kažu kako se mora voditi računa o mogućim posljedicima po gospodarstvo i građane.
Hoće li to biti sa 17 na 19, sa 17 na 18, hoće li napraviti vremenski razmak pa reći u iduće četiri godine ćemo povećavati sukcesivno do nekog iznosa što u svakom slučaju treba uraditi. I mi smo za to. Ali samo pod uvjetom da se nađe adekvatan balans i da se zaštite svi oni koji bi potencijalno mogli osjetiti negativne posljedice tog povećanja, mišljenja je Aleksandar Ljuboja, iz Gospodarske komore Banja Luka.

Analitičari također ne misle kako je povećanje PDV-a dobra ideja. Nikakav izgovor, smatraju, nije da imamo najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost u regiji.
Kada ne želite stezati remen što rade građani u BiH moraju, onda je najlakše naći opravdanje da se to opterećenje poveća. Ono što je bit jest ušteda, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje sudjelovanja javnog sektora u proračunima, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Hoće li doći do povećanja PDV-a i za koliko, odlučit će Parlament BiH. Posljednju riječ dat će političari, a ne struka, gospodarstvenici ili građani koji će po svom džepu najbolje osjetiti eventualno povećanje PDV-a.

BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
1
6
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari