Dodaj komentar

Brkata neman ulovljena u Trebižatu

ljubuski.info

Nema plotice, nema gere, ali u čapljinskim rijekama ima soma, zaključak je koji se nameće nakon što se jedan od ribiča na čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima, pohvalio ulovljenim somom!

Još prije desetljeće, dva, som se smatrao ribom mirnih ravničarskih rijeka - Save i Dunava, međutim vremena se očito mijenjaju i u vodi.

Od ribiča koji se predstavio kao Sula doznaje se da je brkata neman, ulovljena u Trebižatu, točnije kako reče "ispod Krešića mlinice u Strugama". Riječ je o dijelu rijeke u blizini njezinog ušća uz Neretvu.

Naravno, dok je ponosi ribič pozirao oko soma povela se rasprava među prisutnim prodavačima ribe.

Mile Krvavac jedan od uzgajivača i prodavača ribe, naglašava da som u čapljinskim rijekama više nije iznenađenje.
Ima ga u Neretvi sve do Čapljine, primjerci ulovljeni u Krupi (rijeka kojom voda iz Hutova blata otječe u Neretvu op. a.), težili su i do petnaestak kilograma. Vjerojatno je i ovaj stigao iz Krupe, pa zašao kroz Neretvu u Trebižat, pojašnjava u riblje tajne upućeni Mile.

Od prodavača ribe se doznaje kako se u Neretvi lovi čak i lubin, doskora tipično morska riba.

Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, konstatira da su pored soma, još neki predatori stigli "na Neretvu".
Som je u Hutovom blatu primijećen od prilike prije pet, šest godina, još nema kapitalaca. Koliko znam najveći ulovljeni primjerak težio je 14 kilograma. On je predator pa stradaju podustva i plotica kojima se hrani, ne samo som nego još i štuka, te širokousni pastrnski grgeč, kojeg ribolovci zovu bass. To su također grabljivice koje se lako prilagođavaju i brzo šire, ističe Vekić.

Priroda se pobrinula za štuku, koja kada nema hrane pređe na kanibalizam, lovi najprije sitnije, a zatim i krupnije primjerke svoje vrste. Grgeč je relativna novina na ovom području ribičima je drag, ne samo zbog mesa, nego i zbog zanimljivog lova, dok zoolozi o njemu baš i nemaju lijepo mišljenje. Nekad u prošlom stoljeću, pušten je u Bačinska jezera, odakle se naselio u Kuti i Mali Neretvu, a onda uzvodno stigao do Čapljine, kaže Veki.

Ljeti kada je topla voda na oči mu se nauče mrena, pa otežano lovi. Međutim, taj ne bira. Ima velika usta u tom razdoblju lovi na vibracije sve od riba, žaba, vodenih, pa čak i otrovnih zmija, dodaje.

Uglavnom, zbog jednog soma koji samo za ribiče nije iznenađenje u Neretvi, otkrivena su još dva predatora, koja su prijetnja autohtonim ribljim vrstama.

U Hutovom blatu već duže vremena imaju problema sa sunčanicom, a sad su se odomaćila još tri predatora. Jasno zbog invazije alohtonih vrsta autohtonima se ne piše dobro.

Krivci nisu samo klimatske promjene i prodor slane vode uz Neretvu, nego i ljudi, koji u želji za poribljavanjem nedovoljno upućeni prenose alohtone vrste, koje onda prave dar-mar na autohtonom ribljem fondu.

RP Čapljina
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
4
7
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari