Dodaj komentar

Neke lažne diplome nemoguće otkriti

ljubuski.info

Od afere Diploma prošlo je deset mjeseci, a proces revizije još nije gotov. Čekaju se izvješća još 43 institucije. Do sada su provjerama utvrđene 53 krivotvorene diplome, poručeno je iz Ministarstva obrazovanja Federacije BiH.

U medijima se pojavila informacija kako su najgori bili u BH Pošti, gdje su u nekoliko gradova otkrivene čak 23 lažne diplome. Skoro sve krivotvorne diplome su bile srednjoškolske, osim jedne koja je bila iz osnovne škole.

Podsjetimo, kada se prvobitno i zakotrljala cijela priča problem se pojavio s prekvalifikacijama. Točnije, ovakvom revizijom nemoguće je utvrditi je li diploma kupljena, ukoliko je razdoblje školovanja trajalo u zakonskim okvirima. Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji ih prodaju vode dvostruke matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis.

Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane istih tih federalnih vlasti koje su pompezno najavile reviziju diploma.

Međutim, ono što u svemu ovome najviše "bode oči" jeste kako se, uopće, netko zaposli, osobito pod državnim okriljem, a da se prije toga ne provjeri diploma?! Znači, prvo posao, pa onda papir i stručnost. Ali, ni to nije iznenađujuće za našu državu…

Ono što je i dalje u ovom procesu kamen spoticanja je da Sveučilište u Mostaru i Arhiv Tuzlanske županije naplaćuju provjeru diploma jer određene institucije nisu planirale izdvajanja za tu vrstu troškova. Zbog toga ove ustanove nisu mogle ići na provjeru.

Kroz preporuku Vlade će se tim institucijama dati vremena u sljedećem razdoblju u svojim proračunima planirati te stavke. Procesom revizije diploma obuhvaćene su ukupno 102 institucije.

Rok prošao, informacija nema

Vlada Republike Srpske odlučna je i istrajat će u borbi protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju, poput nezakonitih i lažnih diploma, poručio je nedavno resorni ministar Rajčević. Podsjetivši na slučaj sporne diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, Rajčević je rekao kako smatra da to neće biti izoliran slučaj.

Kad je riječ o provjeri diploma državnih službenika, ona je za sada zabranjena - zbog narušavanja pravne sigurnosti, kako je tada rečeno iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. A iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH upozorili su da postoje visokoškolske ustanove, osnovane od prije pet ili više godina, koje izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da nadležna tijela moraju hitno reagirati, kako bi bile otklonjene neregularnosti i sankcionirana odstupanja od zakona.

Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH uputilo je požurnicu Tajništvu Vlade, jer 43 institucije, i nakon isteka roka za provjeru diploma, nisu nikada dostavile izvješće o provedbi tog procesa. Prije dva tjedna dat im je rok od sedam dana za dostavu podataka. Ne znamo je li to i učinjeno.

Inače, izvješće o reviziji diploma, kako kažu nadležni, pri kraju i ako ne bude odgovora od 43 institucije, izvješće će biti predstavljeno na nekoj od sljedećih sjednica Vlade Federacije.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
2
5
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari