Dodaj komentar

Zapošljavanje u javnim institucijama - rak rana društva

ljubuski.info

Zapošljavanje u javnim institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od gorućih problema, ako je suditi prema revizorskom izvješću za prošlu godinu. Sklapanje ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima jedna je od metoda kojim se, netransparentno, na platne liste institucija dodaje veliki broj ljudi. Samo u prošloj godini na ovu stavku otišlo je više od 6,6 milijuna KM, milijun maraka više nego prethodne godine.

Novo revizorsko izvješće. Stari problemi.

Netransparentno zapošljavanje i dalje jedan od gorućih problema državnih institucija.

Za ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u 2018. godini isplaćeno je 6.612.056 KM od kojih je na ugovore o djelu utrošeno 4.872.608 KM, a na ugovore o privremenim i povremenim poslovima 1.739.448 KM. U odnosu na 2017. godinu izdaci su veći za 1.030.413 KM, stoji u revizorskom izvješću.

Revizori su i u prethodnom izvješću, za 2017. godinu, upozoravali kako se ugovori o djelu i privremenim i povremenim poslovima sklapaju bez zakonskog osnova. Preporuka da se prestane s tim - nije ispoštovana.
Uočeni su i slučajevi da su osobe u razdoblju pauze između dva ugovora na određeno vrijeme od tri mjeseca bile angažirane putem ugovora o djelu, poručuju iz Ureda za reviziju Institucija BiH.

Bez natječaja, pa im se ti ugovori stalno produžavaju u nedogled, dakle krše se procedure ne samo tim što nisu raspisani javni natječaji već i to da postoje uvjeti u kojima možete zapošljavati ljude na određeno vrijeme ili po ugovoru o djelu, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Za sva nova zapošljavanja u državnim institucijama nužna je suglasnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, no ne i za sklapanje ugovora o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima.
U razdoblju od početka 2018. godine do danas, sigurno bilo i pozitivnih i negativnih mišljenja na točke dnevnog reda koje su se našle na sjednicama Vijeća ministara BiH, poručuju iz Ministarstva financija.

Sada imamo situaciju čak i u ovom tehničkom mandatu, da se gleda što više, prije nego što sadašnje rukovodstvo i ministri odu, iskoristiti prilika i dovede što više ljudi, smatra Korajlić.

Još uvijek nije poznat stupanj realizacije revizorskih preporuka za 2018. godinu, no jeste onih za 2017. Od 49 prepreporuka, potpuno je ispoštovano njih devet.

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
4
5
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari