Dodaj komentar

Pada broj djece u školama i na fakultetima

ljubuski.info

Demografski kolaps u Bosni i Hercegovini ne jenjava a situacija je iz godine u godinu sve gora i gora te se izlaz ne nazire. Sva tri konstitutivna naroda i svi žitelji "siti" su praznih obećanja, ekonomske, pravne i političke nesigurnosti i "zarobljene države" te se odlučuju otići i sreću potražiti u zapadnoj Europi.

Natalitet nam je sve manji, prirodni priraštaj isto pa o nekog demografskoj obnovi je smiješno i govoriti, naročito ako znamo da nam je od 2013. do 2019. godine zemlju napustilo više od 530 tisuća stanovnika. Država na to zatvara oči, svojim površnim politikama računaju kako je dobro što idu oni koji su obrazovani i razmišljaju svojom glavom, a ostaju uhljebi i profesionalni podizači ruku kojima je životni kredo: Imam svoje mišljenje ali se ne slažem s njime. U takvim uvjetima apsurdno je očekivati neku ozbiljnu populacijsku politiku, jasnu viziju što želimo, te jasne strategije i planove realizacije iste.

Broj učenika i studenata

Naravno, sve to se odražava i na upis djece u osnovne i srednje škole te sveučilišta u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BiH u školskoj 2018./2019. u BiH ukupno je bilo 359 predškolskih ustanova sa 28.511 djece.

U odnosu na prethodnu školsku godinu broj predškolskih ustanova je veći za 8,1 posto, broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 10,1 posto, a broj zaposlenih veći je za 9,8 posto. Nadalje, u istoj školskoj godini u našoj zemlji u 1.803 osnovne škole upisano je 280.018 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 2.928 učenika, ili jedan posto. U nastavni proces bilo je uključeno 24.175 nastavnika, a od toga 17.527 žena ili njih 72,5 posto.

U školskoj 2018/2019. u BiH u 313 srednjih škola upisano je 117.475 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 6.673 učenika, ili 5,4 posto. U nastavni proces bilo je uključeno 12.551 nastavnika, a od toga 7.736 žena ili 61,6 posto. Isto tako, na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar upisano je 87.696 studenata, od toga je 75.952 studenta upisano na sve godine studija, a 11.744 su apsolventi. U 2018. je diplomiralo /završilo studije prvog ciklusa i integrirane studije 14.220 studenata, što je za 2,5 posto manje u odnosu na školsku 2017. godinu.

Odukupnog broja diplomiranih/završenih studenata 59 posto su studentice, stoji u priopćenju. Usporedbe radi, podaci istog izvora za prethodnu školsku godinu pokazuju kako je na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar upisano je 94.827 studenata, od toga je 83.027 studenata upisano na sve godine studija, a 11.800 su apsolventi. Konkretnije govoreći, u godinu dana broj studenata pao je za 7.131.
Sve starija radna snaga

Uz ove brojke važno je spomenuti i to da je iz Anketa o radnoj snazi 2019 u BiH vidljivo kako se udio kategorija 15-24 i 25-49 u radno-sposobnom stanovništvu i radnoj snazi se značajno smanjio, dok je udio kategorija od 50-64 i 65+ značajno povećao, pogotovo oni u kategoriji 65+. Razlozi su napuštanje države mlađih radno-sposobnih građana i starenje radne snage. Alarmantno je što nam se udio starijih od 50 godina u ukupnoj radnoj snazi povećao sa 34 posto u 2017. na 37,1 posto u 2019. Drugim riječima, na svakih pet osoba koji čine radnu snagu (zaposleni i nezaposleni), dva su stariji od 50 godina.

Dakle, imamo sve manje djece, radna snaga nam je sve starija, ali država i dalje ne reagira i ne uvodi princip meritokracije nego je za zaposlenje i dalje glavni uvjet "partijska knjižica". Na taj način samo daju dodatni razlog onima koji se još razmišljaju da odu i da im ne pada na pamet se vraćati u "apsurdistan". Zbog svega toga uopće se ne čine nerealnim prognoze po kojima bi do 2050. u BiH moglo biti manje od milijun stanovnika.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
8
2
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari