Dodaj komentar

Nužna reorganizacija sustava javnih nabavki

ljubuski.info

Iako predstavnici Izaslanstva EU, Veleposlanstva SAD i drugih institucija već godinama upozoravaju da se u BiH milijarde maraka troše bez ikakvog nadzora javnosti, već pet godina set amandmana na Zakon o javnim nabavkama sakuplja prašinu.

Naime, prema podacima USAID-a i drugih institucija, samo zbog tog lošeg zakona svake godine izgubi se do 300 milijuna maraka, zbog čega je USAID pomogao skupini nevladinih organizacija iz BiH da se parlamentu predstavi 18 amandmana koji bi spriječili ovu krađu javnog novca.

Peter Duffy, bivši direktor USAID-a u BiH, je u prosincu 2015. godine na blogu Veleposlanstva SAD upozorio je da se čak 75 posto javnih nabavki provede bez znanja javnosti, odnosno čak dvije milijarde maraka.

Ako bi ovi podaci bili točni, to znači da je u zadnjih pet godina ukradeno najmanje 1,5 milijardi maraka, a da je bez znanja javnosti potrošeno čak 10.
Tek jedan primjer: Centar za predškolsko obrazovanje, dakle, jedna javna ustanova, platio je robu po 361 posto višoj cijeni od uobičajene, a nabavka za dječji vrtić uključivala je i 666 boca alkoholnog pića. Istovremeno su roditelji djece u ovoj školici morali sakupljati novac kako bi platili kupovinu novog tepiha ili toaletnog papira za Centar, napisao je Duffy na blogu američkog veleposlanstva.

Igor Vukajlović iz banjalučke nevladine organizacije "Tender", koja je jedan od inicijatora amandmana, kaže kako je skupina nevladinih organizacija još 2016. završila svoj prijedlog amandmana, ali da se od tada, uprkos verbalnim obećanjima političkih stranaka da će amandmani biti razmotreni u bh. parlamentu, ništa nije dogodilo. Jedna od osnovnih zamjerki se, kako ističe, odnosi na to da su kazne za ugovarače usluga deset puta manje od kazni za ponuđače usluga, bez obzira na to što su, kako objašnjava, ugovarači ključna strana koja postavlja uvjete natječaja.
Sva dosadašnja iskustva jasno pokazuju da su ugovorni organi ti koji upravljaju procesima i prilagođavaju tendere sebi da bi imali što manje žalbi i kad naštimaju neku nabavku, nemaju nikakve odgovornosti, kaže Vukajlović.

Čitav niz zamjerki na sustav javnih nabavki u BiH ima i Europska komisija, koja je u posljednjem analitičkom izvješću istakla kako ne postoje odgovarajući kontrolni kapaciteti u sustavu javnih nabavki, a i oni zagovaraju uvođenje elektroničkog sustava javnih nabavki.
Procedure javnih nabavki su kompleksne, podložne korupciji te i dalje preferiraju domaće dobavljače, što nije u skladu s europskom pravnom stečevinom, istakli su.

Kao jedna od preporuka nevladinih organizacija navodi se potreba uvođenja sustava elektronskog ugovaranja javnih nabavki.

Predlagači ističu da bi usvajanjem ove odredbe svi postupci javnih nabavki bili potpuno transparentno objavljivani na portalu Agencije za javne nabavke, a javne nabavke bi mogle ići bez natječaja samo u izuzetno rijetkim i posebnim slučajevima, i to isključivo uz pisanu suglasnost Agencije, u koju bi javnost imala uvid.

Osim toga, svih 3.035 tijela koji provode javne nabavke bili bi obvezni svake godine napisati i objaviti precizan i detaljan plan javnih nabavki za tu godinu, a na kraju godine da podnesu javno izvješće o njihovom izvršenju.

Ukinuta bi bila i sadašnja rješenja po kojima kršenje postupaka javnih nabavki kažnjava sud za prekršaje, koji je preopterećen predmetima poput neplaćanja računa pa predmeti često završe u zastari.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
2
4
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari