Dodaj komentar

Nekažnjavanje napada na novinare posljedica političkih veza

ljubuski.info

Nekažnjavanje napada na novinare je izravna posljedica političke povezanosti napadača s pravosudnim institucijama i policijom, istaknuto je na pres-konferenciji koju su u Sarajevu organizovala regionalna udruženja novinara povodom Svjestkog dana protiv nekažnjivosti napada na novinare.

Borka Rudić iz Udruge BH novinari rekla je da činjenica da veliki broj napada iza kojih stoje predsjednici entiteta, ministri, policajci i pripadnici navijačkih grupa, ostaje nekažnjen, motivira i druge na napade.

Dodala je da je nedopustivo nekažnjavati napadače na novinare bez obzira na to odakle oni dolaze i bez obzira na to što imaju političku moć ili političku zaštitu.
Sami mediji bi trebali bojkotovati sve one koji neprocesuiraju napade na novinare i na taj način biti solidarni sa svojim kolegama, a mi naše države trebamo prijavljivati komitetu UN-a za demokratiju i medije jer neispunjavaju osnovne obaveze kao članice UN-a i kao članice Vijeća Evrope - navela je Rudić.

Od početka 2019. u BiH je registrirano 48 slučajeva napada na novinare i kršenja prava na slobodu izražavanja.
S posebnom pažnjom pratimo 10 slučajeva u kojim su predstavnici različitih političkih i ekonomskih centara moći fizički napali novinare - rekla je Rudić.

Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore naglasila je da je ubojstvo glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića iz 2004. najznačajniji primjer napada na novinare u toj zemlji, ali i primjer da država nije u stanju da se izbori sa takvim slučajevima.
Vlada Crne Gore je prije tri godine formirala komisiju koja se bavi istragama napada na novinare i medije koja je dala određene preporuke, ali do sada nadležne institucije nisu postupile gotovo ni po jednoj od tih preporuka - kazala je Camović.

Ivan Breshovski iz Udruge novinara Makedonije kazao je kako nastoje izmijeniti kazneni zakon kako bi napad na novinare bio tretiran kao napad na službenu osobu, odnosno kao napad na policajca ili suca.
Nekažnjivost napada na novinare mora postati stvar prošlosti - dodao je Breshovski.

Marija Vukasović iz Nezavisne udruge novinara Srbije potcrtala je da su najčešća meta napada novinari koji kritički pišu i obavljaju svoj posao u skladu s profesionalnim standardima.
Česti su i slučajevi da visoki državni funkcioneri etiketiraju novinare kao neprijetelje države nakon čega uslijedi niz prijetnji od drugih ljudi, najviše putem društvenih mreža - pojasnila je Vukasović.

U svibnju 2019. počela je funkcionirati Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori s fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima iz regije zapadnog Balkana i jačanje mreže odvjetnika koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima, te stvaranjem uvjeta za učinkovitiju primjenu principa medijskog prava u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija.

Od svibnja do kraja rujna, kroz institut Regionalne pravne pomoći, procesuirano je 80 slučajeva.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
3
6
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari