Dodaj komentar

Što BiH radi kako bi suzbila siromaštvo i nejednakost? Ništa!

ljubuski.info

Od prihvaćanja "Agende 2030" 2015. godine do danas Bosna i Hercegovina nije uradila praktično ništa na njenoj realizaciji, niti je stvorila uvjete kako bi ispoštivala preuzete obaveze.

Ovo se, u suštini, navodi u reviziji učinka na temu spremnosti institucija BiH na obaveze koje su preuzele. Radi se o tome da su sve zemlje UN-a 2015. godine prihvatile "Agendu 2030", točnije Program održivog razvoja do 2030. godine, koji podrazumijeva eliminaciju siromaštva, neravnopravnosti i nepravde.

Ovim programom BiH i njezine institucije trebali su se baviti suzbijanjem siromaštva, nejednakosti, te nedovoljnim ekonomskim rastom, kao i lošim položajem ugroženih kategorija stanovništva. Iz izvješća se može zaključiti kako je BiH suočena s brojnim rizicima koje je nužno otkloniti, a to su prije svega dugoročna nezaposlenost, nezadovoljstvo mladih, niski obrazovni standardi, visok stupanj percepcije korupcije u društvu, nasilje u obitelji, marginalizacija ranjivih skupina, iseljavanje, migracije...

Iako ciljevi za BiH predstavljaju jedinstvenu priliku, a njihova implementacija u konačnici bolji životni standard građana, institucije BiH nisu iskoristile proteklo vrijeme na pravi način i čini se da je potrebno poduzeti ubrzane aktivnosti kako bi BiH u konačnici ispunila preuzete međunarodne obaveze, navodi se u revizorskom izvješću.

Revizori su naveli i to da se BiH inače sučeljava s brojnim slabostima u procesu strateškog planiranja, a nema ni uspostavljenu institucionalnu infrastrukturu. Rezultat je da nije jasno tko koordinira sve aktivnosti povezane s "Agendom 2030" i ispunjavanjem međunarodnih obveza.

Kako se u BiH radi na ispunjavaju međunarodnih obveza možda najbolje pokazuje podatak da je, recimo, tek dvije godine nakon usvajanja službeno počeo rad na "Agendi 2030". Početak rada obilježilo je Predsjedništvo BiH konferencijom koja je održana na visokoj razini i tek tada je zaduženo Vijeće ministara BiH da zajedno s institucijama entiteta i distrikta Brčko odredi instituciju koja će se baviti izradom akcijskog plana i praćenjem aktivnosti. Nakon toga Vijeće ministara BiH zadužilo je Direkciju za ekonomsko planiranje da se bavi time - i od tada malo šta je urađeno.

Revizori su naveli i to da u svijetu nema jedinstvenog načina realizacije obaveza koje su preuzete "Agendom 2030", te da se razlikuju od zemlje do zemlje. Recimo, u Njemačkoj to radi parlamentarno tijelo, u Švicarskoj taj posao je povjeren Međuresornom odboru za održivi razvoj, dok je u Norveškoj odgovornost za svaki od ciljeva dodijeljena ministarstvima. Brazil je, u povodu realizacije "Agende 2030", utemeljio nacionalno povjerenstvo, dok u Estoniji Komisijom za održivi razvoj predsjedava premijer.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
3
3
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari