Dodaj komentar

Revizorska izvješća i preporuke nitko ne provodi

ljubuski.info

Ured za reviziju institucija BiH je, u skladu sa Zakonom o reviziji institucija BiH, izradio Godišnje revizorsko izvješće o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu, u kojem su sadržani glavni nalazi i preporuke iz financijskih revizija i revizija učinka, kao i glavni nalazi i preporuke iz revizije Izvješća o izvršenju proračun institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Ured za reviziju je ove godine proveo financijsku reviziju 74 institucije. Za četiri institucije dano je mišljenje s rezervom sa skretanjem pozornosti, dok su dvije institucije dobile mišljenje s rezervom. Pozitivno mišljenje sa skretanjem pozornosti dobilo je 55 institucija, dok je 12 institucija dobilo čisto pozitivno mišljenje. U jednom slučaju Ured za reviziju se suzdržao od davanja mišljenja.

Pored izvješća o financijskoj reviziji, Ured za reviziju je u 2018. godini obavio i pet revizija učinka i o njima obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ured za reviziju je kroz pojedinačna izvješća financijske revizije za 2018. godinu institucijama BiH dao 489 preporuka, dok su u izvješćima o reviziji za 2017. godinu date 573 preporuke. Provjerom stupnja realizacije preporuka kod pojedinačnih institucija BiH utvrđeno je da je oko 61% prošlogodišnjih preporuka realizirano ili je njihova realizacija u toku.

Analizom primjena preporuka iz Izvješča o izvršenju proračuna institucija BiH za 2017. godinu, utvrđeno je kako je od ukupno 49 danih preporuka devet preporuka realizirano, 12 je u tijeku realizacije, 27 preporuka nije realizirano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije. Uzimajući u obzir navedeno, postotak realizacije preporuka, uključujući i preporuke u toku, iznosi oko 43%.

Što se tiče realizacije preporuka iz Izvješća o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, može se konstatirati da većina preporuka uglavnom nije realizirana. Riječ je o preporukama pretežno sustavne prirode koje imaju izravan utjecaj na racionalnije i odgovornije postupanje s javnim sredstvima, te povećanje stupnja vladavine prava, transparentnosti i učinkovitosti u radu institucija BiH.

Glavni nalazi i preporuke financijske revizije za 2018. godinu obrađuju 24 pitanja sustavne prirode, dok se nalazi i preporuke revizije učinka odnose na pitanja i oblasti koja su bila predmetom revizije učinka u 2018. godini.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
9
7
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari