Dodaj komentar

Ministar Zdravko Boras si proširio ovlasti i vrši kontrolu prometa

ljubuski.info

Ministru MUP-a ZHŽ nije bilo dovoljno šefovati svojim savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima, kojih je po sistematizaciji oko 200, već je, novim Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu, gotovo u potpunosti preuzeo nadzor i nad oko 300 policijskih službenika u ZHŽ.

Naime, sukladno spomenutom Pravilniku, ukoliko policijski službenik za radna mjesta načelnika, zapovjednika i šefova krim službi nema propisan čin, za njegovo imenovanje je potrebna suglasnost ministra. Primjerice, trenutno niti jedan šef krima u četiri policijske uprave u Zapadnohercegovačkoj županiji nema čin samostalnog inspektora koji je propisan za navedeno radno mjesto, svi su sa činom višeg inspektora i svi imaju i moraju imati suglasnost ministra Borasa. Također i šef krim istražnog odjela u MUP-u koji, zajedno s postupajućim tužiteljem, radi na rasvjetljavanju ubojstva Lane Bijedić, ima suglasnost ministra, te brojni drugi rukovodni policijski službenici.

Primjenom ovog Pravilnika ministar Boras je preuzeo kontrolu nad glavnim pozicijama unutar Uprave policije i zasjenio komesara Milana Galića. Iako ministar na sjednicama Vlade i Skupštine ZHŽ zna reći kako su nadležnosti MUP-a i Uprave policije jasno definirane, činjenica je kako je on svoje ovlasti proširio nauštrb Uprave policije i komesara Galića.

Tim radnjama se i politika izravno upetljala u rad policijskih službenika. Javna je tajna da se sažetak sigurnosnih događanja u ZHŽ na kojem stoji natpis "Službena tajna" svako jutro dostavlja načelnicima općina i gradova, te drugim političkim elitama. S druge strane, prema Zakonu o policijskim službenicima, sudjelovanje u političkim aktivnostima policijskih službenika predstavlja težu povredu službene dužnosti za koju se dobiva i otkaz. Želi li možda politika preko Zdravka Borasa kontrolirati istražne postupke i objektivnost istraga ili pak ministar uči na svojim greškama na predmetu kaznenog djela prijevare u RH, gdje nije uspio zaustaviti kriminalističku istragu, a potom i sudski proces, vrijeme će pokazati.

U posljednje vrijeme smo svjedoci brojnih nezakonitih upletanja ministra Borasa u rad Uprave policije. Tako je nedavno ministar svojim službenim neoznačenim vozilom, u mjestu Vitina, nakon što ga je prestiglo jedno vozilo kojim je upravljao mladić iz Gruda, sustigao to vozilo, prepriječio mu prolaz, izgalamio se na tog momka, te natjerao policijske službenike tom mladiću napisati kaznu. Mladić iz Gruda je prvo pomislio kako ga netko želi opljačkati kada mu je zatamnjeni Audi popriječio put, ali je odahnuo kada je shvatio da se radi o ministru MUP-a. Iako se u PU Ljubuški žalio na nepropisno zaustavljanje, zadržavanje i maltretiranje, na usmeni nagovor je prihvatio prekršajni nalog. Po MUP-u čak kruže priče kako je i prekršajni nalog ministar htio potpisati, ali mu to voditelj smjene nije dopustio.

Sudeći po svemu ministru su se pomješale i nadležnosti i ovlasti i radna mjesta, jučer je ministar, danas komesar, sutra prometni policajac, a u studenom možda i osuđenik.

N.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
6
6
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari