Dodaj komentar

Potresne priče hrvatskih branitelja koji su sada beskućnici

ljubuski.info

Nedavno je Federalno ministarstvo za pitanje branitelja objavilo registar na kojemu se našlo čak 593.597 bivših pripadnika vojnih formacija, od čega se na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odnosilo 195.815 branitelja. Time je ispunjen dio zahtjeva koje su postavile braniteljske udruge, no to je daleko od onoga što je stvarni život, odnosno položaj najugroženijih bivših branitelja koje su zaboravile institucije, ali čak i oni koji bi navodno o njima trebali skrbiti.

Trojica nekadašnjih branitelja, pripadnika HVO-a, jedan koji živi u Mostaru nakon progona iz Kaknja, drugi koji se vratio u Slatinu te treći koji živi u Risovcu ogledni su primjer nebrige za one koji su stajali u prvim radovima obrane. Redakciji su poznata imena trojice ovih branitelja, no iz obzira prema njima i onima koji im žele pomoći ovoga puta zamolili su nas da se njihova imena ipak ne otkrivaju.

Izbačen u dva navrata

Kakanjac koji je prognan iz svog rodnog kraja bio je poznati branitelj te je prošao skoro sva ratišta, navodi aktivist Marinko Ljoljo. Imao je privremeni smještaj u jednome objektu u Centru II u Mostaru, iz kojega je deložiran, da bi novi smještaj bio pronađen u naselju u Rodoču. Nakon što je izbačen i iz objekta u ovome naselju, završio je doslovno na cesti. Smještaj je pronašao u jednome parku u Mostaru. Iskoristio je stari namještaj i građevinske oplate koje je mogao pronaći te ih je pokrio granjem i tu napravio privremeni smještaj. Čak i lošiji od onoga u kojemu je bio dok je kao pripadnik HVO-a bio na brojnim terenima.

Drugi branitelj, koji se nakon rata vratio u mjesto Slatina kod Konjica, dobiva mjesečno 38 maraka potpore. Riječ je o branitelju koji je više puta ranjavan te mu je u tijelu čak 47 gelera. A za odlazak u mirovinu nedostaje mu nekoliko godina, a sa zavoda za zapošljavanje ne može dobivati bilo kakve naknade. U prijeratnoj kuću u koju se vratio nedostaje toalet, pa je zbog toga skupljao drva kako bi napravio poljski WC. Na kraju je, zahvaljujući pomoći - donaciji od drva, ipak napravio vanjski toalet.

Pomoći dok nije kasno

Treći branitelj, koji je također samac, živi na Risovcu koji se nalazi u sklopu Blidinja. Iznimno surova klima tijekom zimskih mjeseci njegov život čini nepodnošljivim. Za njega je među najvažnijim prioritetima osiguranje ogrjeva, no vlasti ne dopuštaju da se šuma sječe čak i u vlastitoj šumi, kaže Ljoljo. Vrlo skromno je ovaj branitelj iz Risovca uspio skupiti potrepština od kojih jako oskudno živi.

Ljoljo, koji je i sam kao logoraš u Jablanici bio žrtva, pozvao je na akciju i pomoć bivšim braniteljima koji su u stanju potrebe.
Apeliram na sve udruge i institucije da pomognemo ovim ljudima jer su zaslužili, a nalaze se u iznimnom stanju potrebe. Učinimo nešto zajedno dok ne bude kasno. Neću ni spominjati posljedice za ove ljude od njihova zdravlja do loših uvjeta stanovanja, a svjedoci smo, takoreći, svakodnevnih samoubojstava branitelja stradalnika upravo zbog zaborava i ostavljenosti, upozorio je Ljoljo.

Prema podacima iz Hrvatske, više tisuća branitelja iz proteklog rata počinilo je samoubojstvo, dok stvarni podaci za branitelje iz BiH, napose Hrvatskoga vijeća obrane, nisu dostupni.

Zoran Krešić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
4
2
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari