Dodaj komentar

Zbog sporosti rada sudova sve više predmeta završava u zastari

ljubuski.info

Sve više predmeta u sudovima u Bosni i Hercegovini završava zastarom, a produžena je i lista prekršajnih predmeta koji ne dobijaju epilog, pokazuje najnovija analiza koju je usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTS).

Ti, i drugi podaci sumirani su u polugodišnjem izvješću za 2019. godinu o radu sudova i tužiteljstava u BiH, koji je pripremljeno temeljem podataka iz Sustava za automatsko upravljanje predmetima i ne uključuje komunalne predmete, odnosno naplate potraživanja za komunalne usluge i naplate pristojbi u kojima su povjerenici javni radio-televizijski servisi.

Na adrese sudova širom BiH za šest mjeseci pristiglo je 9.919 predmeta više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a na kraju lipnja neriješeno je bilo više od 292.000 predmeta, što je za oko 10.000 manje nego na početku godine.
Povećanje broja neriješenih predmeta je zabilježeno samo na prekršajnim predmetima i to za 5.195 predmeta, odnosno 17 posto - piše u izvješću o stanju u sudovima koji su, ipak, u odnosu na prvo polugodište prošle godine riješili ove godine 4.263 predmeta više.

Probleme ima, s druge strane, sa predmetima u kojima je bilo nemoguće izreći kaznu osobama za počinjene prekršaje i druga djela.

Do zastarjelosti kazni i roka za kazneno gonjenje u pravosudnom sustavu dolazi kada od izrečene kazne ili počinjenja kaznenog djela protekne od tri do 35 godina, ovisno od njegove prirode.

Broj predmeta u kojima je nastupila zastara je povećan za 27 predmeta ili 13 posto, odnosno sa 204 predmeta, koliko ih je bilo u prvoj polovici 2018. godine, na 231. Broj krivičnih predmeta gdje je nastupila zastara je smanjen za 38 predmeta - sa 157 na 119 predmeta, dok je broj prekršajnih predmeta tog tipa povećan za 65 predmeta ili 138 posto, sa 47 na 112 predmeta - navedeno je u izvješću.

Do zastare najčešće dolazi zbog nedostupnosti optuženog. Određene odluke o zastari su donesene i nakon što je utvrđeno da su predmeti zaprimljeni u sudovima nakon što su protekli rokovi za nastupanje zastarjelosti.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
3
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari