Dodaj komentar

Samostan na Humcu dobio Povelju Ministarstva kulture i sporta FBiH

ljubuski.info

Osim što su očuvali katoličku vjeru u Bosni i Hercegovini, franjevci su dali značajan doprinos i na mnogim drugim poljima. Naraštajima su vrijedno i samozatajno prikupljali, čuvali i proučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Sve je to prepoznalo Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH koje je u sklopu manifestacije "Dani europskog naslijeđa" u zapadnoj Hercegovini dodjelilo Franjevačkom samostanu na Humcu Povelju za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH.

Fratri i sljedbenici sv. Franje na prostoru Ljubuškog, Hercegovine, Bosne i Hercegovine djeluju gotovo osam stotina godina. Hercegovački franjevci su gradnjom samostana na Humcu utemeljili ne samo duhovno i vjersko, nego i odgojno središte za žitelje ovog kraja. U prostorijama samostana otvorili su i pučku školu 1867. godine i uredili samostansku knjižnicu. Godine 1916. u samostanu je otvorena Hrvatska seljačka škola za odrasle. Samostanska knjižnica, otvorena za javnost, danas ima preko 30.000 knjiga među kojima se nalaze dobro očuvane stare i raritetne knjige iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća.

Fra Anđeo Nuić, fra Bonicije Rupčić, fra Ljudevit Rupčić, fra Viktor Nuić, fra Nikola Šimović i fra Rudo Mikulić su veliki velikani koji su za mene mlađega fratra idela. Oni su nam ostavili zalog i očuvali kulturu na ovim prostorima te nam je predali da je čuvamo, ali i dalje nastavljamo raditi ono gdje su oni stali. U zahvalnosti ministrici Zori Dujmović i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH za ovu Povelju i smatram je zaslugom fratara koje sam nabrojio. Neka njih Bog nagradi za sve što su učinili, kazao je humački gvardijan fra Dario Dodig koji je u ime Franjevačkog samostana na Humcu preuzeo Povelju.

franjevci-humac.net
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
8
6
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari