Dodaj komentar

Aluminij je uništila korupcija

ljubuski.info

Transparency International BiH danas je Sarajevu organizirao konferenciju pod nazivom "Jačanje korporativnog upravljanja javnih poduzeća u BiH kroz antikorupcijske programe".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati analize o stanju javnih poduzeća u BiH, s posebnim fokusom na postojeće mehanizme za sprječavanje i borbu protiv korupcije u javnim poduzećima u BiH.

Veleposlanik Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos u svom obraćanju kazao je kako se konferencija ne odnosi samo na borbu protiv korupcije, već i na budućnost ove zemlje.
Svi smo svjesni toga koliko je važna borba protiv korupcije u ovoj zemlji kao i koliko su važna javna poduzeća. Dobra i funkcionalna javna poduzeća su od izuzetnog značaja, međutim, korumpirana javna poduzeća predstavljaju problem. Nedavno smo bili svjedoci kako su velika javna poduzeća poput 'Aluminija' uništena upravo zbog korupcije. Također, imamo priliku vidjeti kako veliki broj mladih talentiranih ljudi odlazi iz ove zemlje, razočarani jer uviđaju ove probleme. Međutim, postoji nada. Imali smo priliku vidjeti šta Vlada Kantona Sarajevo radi u borbi protiv korupcije, naročito u oblasti javnih nabavki, kazao je Vos.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić rekla je da je zadnjih nekoliko godina TIBiH proveo više istraživanja vezana za rad javnih poduzeća, posebno se fokusirajući na transparentnost u radu, neovisnost u poslovanju, načinu procesa upravljanja, donošenju odluka te postojanju internih mehanizama za sprječavanje korupcije.
Također, urađeno je istraživanje transparentnosti javnih poduzeća u BiH gdje smo pokušali rangirati javna poduzeća po tome koliko su transparentna, posebno kada govorimo o financijskom poslovanju. Konstatirali smo da imamo problema s politizacijom, s potpuno poremećenim načinom izbora javnih poduzeća, što nadzornih odbora što samih direktora, do toga da nema internih kapaciteta, kontrola, osnovnih mehanizama da se spriječi bilo kakva zloupotreba i korupcija, kazala je Korajlić.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić kazao je da korupcija u javnim poduzećima nije zanemariva.
Prema prijavama koje smo zaprimili u proteklim godinama situacija u javnim poduzećima uopće nije drugačija u odnosu na druge oblasti. S tim u vezi mi podržavamo uvođenje antikorupcijskih mehanizama kroz sustav antikorupcijskih programa te transparentno izvještavanje o javnim nabavkama i drugim segmentima u javnim poduzećima. Predstavnici Agencije u proteklom razdoblju sudjelovali su izradi priručnika za suzbijanje korupcije i izradi planova integriteta u javnim poduzećima. S tim u vezi dali smo podršku implementaciji određenih obuka u radu s javnim poduzećima. Cilj izrade ovih dokumenata jeste da se ukaže na osnovne principe i standarde borbe protiv korupcije te da se pomoću metodoloških alata bolje identificiraju radna mjesta koja mogu biti podložna korupciji, kazao je Šabotić.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
2
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari