Dodaj komentar

Automobil posuških učenika predstavljen na sajmu novih tehnologija

ljubuski.info

Srednja strukovna škola Posušje sudjelovala je sa svojim automobilom na sajmu tvrtke Nsoft u Mostaru. Na događaju Find Your Spark posuška škola je predstavila svoj automobil kao jedina škola u Bosni i Hercegovini koja se upustila u ovakav pothvat, a to je izrada vlastitog automobila.

Mi smo pozvani na ovaj događaj i odazvali smo se s ciljem promoviranja naše škole i općine Posušje. Mi se prije svega zahvaljujemo našim sponzorima koji su nam pomogli. Zahvaljujući njima mi smo izradili ovaj automobil, predstavili ga u Sisku i danas ovdje. Na taj način mi uspijevamo stvarati poznanstva i širiti poglede što i kako raditi dalje. Sve ovo nam pruža mogućnost povezivanja i učenja kako bi kao škola mogli napredovati, kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole Posušje Mario Knezović.

Dodao je da je ipak primarni cilj učenicima pružiti što kvalitetniju praksu.
Kao strukovna škola ovime zapravo težimo da naši učenici sva svoja znanja koja dobiju u teoriji ostvare i u praksi, da u ruke uzmu alat. Naravno da je važna i teorija. Upravo spoj teorije i prakse doveo je do ovog postignuća. Za budućnost se nadamo da će rezultati biti još bolji, kazao je ravnatelj Knezović.

Automobil je na solarni, odnosno električni pogon i kao takav dodatno se uklopio u ovaj sajam na kojem su predstavljene nove tehnologije koje su ekološki prihvatljive. Ivica Vranješ, profesor elektrotehničkih predmeta u strukovnoj školi u Posušju opisao je posuški automobil za koji su se u dogovoru s učenicima odlučili da ima izgled bolida.

Automobil je napravljen od metalnih cijevi, obložen plastikom i limom, a pokriven solarnim panelima koji pune bateriju. Sam električni dio čini elektromotor koji je snage 5 kilovolta, nazivni napon iznosi 48 volti tako da ima dosta dobar potezni moment i ubrzanje. Automobil ima sve dijelove koji su potrebni za upravljanje, a brzina mu je ograničena na 60 km/h, kazao je Vranješ.

Dodao je da su učenici bili iznimno zainteresirani za rad, te da su sudjelovali računalni tehničari u strojarstvu, PTT tehničari, instalateri klimatizacije i grijanja te drugi učenici koji su se zanimali za rad.
Naglasak cijele ideje i je da učenici se uključe u cijeli proces. Oni su sudjelovali u 90 posto posla. Ja se nadam da su učenici postigli veći stupanj znanja i da su uspjeli spojiti teoriju i praksu, dodao je Vranješ.

Find Your SPARK je događaj koji se sastoji od izložbe najnovijih gadgeta, edukativnih IT radionica i zanimljivih gaming natjecanja.

Predstavnici poput Rimca, Toyote (hibridni automobili), tech gadget tvrtki (predstavnici i uvoznici robotike, dronova i sl.) imali su svoj kutak, odnosno showroom gdje su prikazali svoje gadgete, električna bicikla, auta i druge inovacije. Ove godine održano je i jedinstveno predstavljanje Tesla motorsa u Mostaru, gdje je na raspolaganju bio veći broj Tesla automobila koji su posjetitelje vozali po gradu cijeli dan.

Ove godine smo prvi put održali događaj u 3 grada izvan Mostara, a to su Banja Luka, Sarajevo i Zenica, a ovaj događaj danas u Mostaru je završni događaj. U svakom od ova tri spomenuta grada imali smo različite teme kao što su robotika, VR i Start up. Danas u Mostaru smo sve ovo objedinili i obogatili s još tema, kazala je Maja Miljević, direktorica Spark business parka.

Događaj Find Your Spark ove godine se održao po četvrti put i prema riječima Maje Miljević okupio je brojne sudionika koji se bave novim tehnologijama i inovacijama diljem Hercegovine.
Htjeli smo pokazati da nove tehnologije nisu samo tamo negdje u dalekim razvijenim zemljama, nego da su i nama dostupne, kazala je Miljević.

Srednja strukovna škola kontinuirano radi da poboljšanju uvijeta rada ne samo za učenike nego i djelatnike. Tko je škola nedavno dobila 7 000 KM za nabavku SolidWorks programa za obuku i potporu stručnom usavršavanju profesora.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
1
1
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari