Dodaj komentar

Sudac Unković očekuje Borasa na idućoj raspravi

ljubuski.info

Na splitskom Općinskom sudu jučer je formalno iznova započelo suđenje Zdravku Borasu (47), ministru unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH koji se nije pojavio u sudnici suca Ante Unkovića iako je poziv uredno primio o čemu svjedoči potpisana dostavnica. No, obzirom da je svoju obranu u kojoj je naveo da se ne smatra krivim dao u prosincu prošle godine kada je prvi put krenuo sudski postupak, po zakonu nije niti obvezan dolaziti na rasprave.

Općinsko državno odvjetništvo tereti ga optužnicom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno za uzimanje invalidske mirovine iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar. Optužnica ga tereti da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine.

Na ovaj je način oštetio državu, smatra tužiteljstvo, za nešto više od 95 tisuća kuna. Boras je iz Hrvatske primao oko 6500 kuna mjesečne mirovine.

Jučer je svjedočio Ivan Domjanović, bivši šef splitske ispostave HZMO-a koji je kazao da je 2013. godine Ministarstvo branitelja donijelo rješenja za nešto više od 10 tisuća pripadnika HVO-a s tzv. "Južnog bojišta" kojima im se ukida status HRVI-ja i branitelja. Podsjetimo, tadašnji je ministar branitelja Fred Matić javno obrazlagao da su ta rješenja sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs te je isticao da su sva rješenja bila identična i da je u svima pisalo da je osoba ranjena na Južnom bojištu koje se protezalo od Posavine do dubrovačkog zaleđa.
Znam da su tada pred Upravnim sudom bio pokrenut tzv. 'ogledni' spor, no ne znam je li donesena kakva odluka. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ponovno su osnažena sva ta rješenja i prethodno pobijana prava tih ljudi su opet postala pravosnažna. Koliko znam, a mi smo od naše središnjice dobili takav naputak, isplate su se vršile i nakon rješenja o obustavi iz 2013. godine koja su bila izvršna i konačna, ali ne i pravomoćna. Zašto se to radilo, ne znam, mi smo morali postupati po naputku naše središnjice - kazao je jučer Domjanović.

Sudac Unković na kraju rasprave kazao je Borasovom odvjetniku Karlu Novoselu da očekuje kako će se njegov klijent pojaviti na idućoj raspravi u studenom i dati obranu.
Ako ne dođe, pročitat ćemo njegovu ranije danu obranu i donijeti odluku - kazao je sudac.

Vladimir Urukalo | Slobodna Dalmacija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
9
4
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari