Dodaj komentar

Izrađen dokument Strategije ruralnog razvoja u ZHŽ

ljubuski.info

Početkom godine aktivno se krenulo s izradom Strategije ruralnog razvitka ZHŽ, a nositelj spomenutog procesa bilo je ministarstvo gospodarstva na čelu s ministrom Dariom Sesarom, koji je imenovao Odbor za izradu strategije, sukladno odluci Vlade ZHŽ.

Radom odbora je koordinirao Pero Mandić, dok je njegov zamjenik bio Ivan Jurilj ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije. Cijeli proces se odvijao u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

U utorak, 10. rujna 2019. godine, dokument Strategije ruralnog razvitka ZHŽ predan je ministru Sesaru. Isti su predali dekan Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dr. sc. Ivan Ostojić i prof. dr. sc. Marko Ivanković.

U razgovoru dekan Ostojić se zanimao za stanje u poljoprivredi i poticanju iste na području Zapadnohercegovačke županije, zahvalio se ministru gospodarstva i Vladi ZHŽ na suradnji, te izrazio nadu da će dokument strategije polučiti rezultate jer je isti rađen u skladu s usvojenim procedurama.

Marko Ivanković, koji je bio i član Odbora za izradu ovog dokumenta, detaljno je prezentirao dokument strategije ruralnog razvitka. Naglasio je važnost izdvajanja za ruralni razvitak, kao i to da je svaka od mjera iz Strategije usklađena s EU zakonodavstvom. Profesor Ivanković je predstavio strateške ciljeve strategije, prioritete i mjere koje su ugrađene u dokument, a neke od njih su aglomeracija krša, teritorijalni razvoj ruralnih područja, razvitak infrastrukture i općih usluga, razvoju ruralnog turizma i agroturizma, promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda, ekološki uzgoj i dr.

Istaknuo je važnost stvaranja Kratkog lanca opskrbe u cilju potrošnje lokalnih proizvoda kroz subvencioniranje obroka za učenike, staračkim domovima, vrtićima i sl.

Ministar gospodarstva u Vladi ZHŽ zahvalio se svima koji su sudjelovali u izradi ovog dokumenta, članovima odbora, kao i Sveučilištu u Mostaru na suradnji.

ZHŽ je druga po stupnju razvijenosti u Federaciji BiH. Ovaj dokument ide u daljnju proceduru na Vladu ZHŽ, potom ćemo organizirati javnu raspravu, a nakon toga poslati na usvajanje u Skupštinu ZHŽ. Županija Zapadnohercegovačka će ostati najpoduzetnija regija u BiH kroz poslovnu infrastrukturu, poslovne inicijative, proizvodnju, izvoz i sl. Razvitak ruralnih područja predstavlja važan segment u borbi ostanka i opstanka našeg naroda u ovom kraju. Kroz ovaj dokument definirali smo jasne ciljeve i aktivnosti koje ćemo provoditi za ostvarenje istih. Želimo da ZHŽ postaje i turistički privlačna regija sa svim svojim svjetski prepoznatljivim brendovima. Na svemu tom ćemo raditi, svi zajedno, jer ova zemlja i ovaj narod to zaslužuju, izjavio je Sesar.

Strategija za povlačenje EU Fondova

Pero Mandić, koji je koordinirao Odborom za ruralni razvitak naglasio je kako je ovaj dokument je podloga za izradu projekata koji će se moći aplicirati za EU projekte.

Ministarstvo gospodarstva prepoznalo je važnost izrade strateških dokumenata za županiju imajući na umu nadolazeće vrijeme pristupanje BiH Europskoj uniji, istaknuo je Mandić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
5
2
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari