Dodaj komentar

Barbarić o projektima i planovima

ljubuski.info

Na početku razgovorGradonačelnik Ljubuškog, Nevenko Barbarić, gostovao je jučer u programu Radio Ljubuškog. Između ostalog, podsjetio je kako se intenzivno u Ljubuškom radilo i prethodnih godina.
Radimo u Ljubuškom svih ovih godina. Tijekom prethodnih godina, 2013. 2014., 2015. i 2016. smo radili i kapitalnije objekte nego danas, od rekonstrukcije pročistača otpadnih voda, preko izgradnje kanalizacijskog sustava, sustava odvodnje i svih drugih projekata vezanih za sam grad, za samo središte grada, rekao je Barbarić.

On je dodao kako su ove godine radili brojne projekte.

U ovoj godini od ključnih projekata koje realiziramo istaknuo bih projekt vodovoda Veljaci-Vojnići-Dole-Greda-Vodice. Projekt je vrijedan negdje oko milijun i pol KM. Projekt je u završnoj fazi. Moram zahvaliti ministru Ćoriću i Vladi RH koja nas je pomogla s milijun KM. Trenutno se radi i asfaltiranje puta između Vojnića i Dola. To će ovih dana biti završeno, nekih 1300 metara prometnice će biti sanirano, objasnio je Barbarić i dodao kako su ovih dana u tijeku radovi i na vodovodu u Poslovnoj zoni Mostarska Vrata.

To su radovi koji se rade od skretanja za Miletinu. Usput koristimo priliku urediti i proširiti put na tom dijelu da to izgleda ljepše i pristojnije. Vrijednost radova je oko 100 tisuća maraka, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je jedan od većih projekata ove godine izgradnja Distributivno-sabirnog centra u Poslovnoj zoni Zvirići.
Radovi su u tijeku. Nadam se da će do idućeg Dana Grada objekt biti u cijelosti završen, u funkciji, i da će biti predan našoj zadruzi "Plodovi zemlje". To je projekt od kojeg mi i naši poljoprivrednici uistinu puno očekujemo. Spomenuti ću da je hrvatska Vlada donijela odluku o izgradnji sedam takvih centara u Republici Hrvatskoj kao strateški projekt, a mi to ovdje sami radimo uz pomoć naših prijatelja i prijatelja Ljubuškog, dodao je Barbarić.

Što se tiče uređenja ulica u središtu grada, gradonačelnik je podsjetio kako su ovih dana završeni radovi na asfaltiranju ulice od Gimnazije Ljubuški do ljubuške zaobilaznice, ulice od skretanja za Pregrađe prema SSŠ Ruđera Boškovića, te glavne ulice od Radija Ljubuški do zgrade Suda. Najavio je da će uskoro krenuti i s uređivanjem ulice Petra Barbarića.
Radovi su krenuli i na Plantaži, na izlazu prema Vitini. To je jedan vrlo lijep i kvalitetan projekt. Radi se na uređenju dijela nogostupa, sa šetnicom, rasvjetom, drvoredom, zelenom površinom i ogradom, a paralelno s tim ovih dana će krenuti radovi na izgradnji kružnog toga koji će biti početak buduće Zapadne obilaznice. Kružni tok će biti završen ove godine, a nalazit će se gdje se nalaze one masline uz cestu, rekao je gradonačelnik i pritom dodao kako se nada da bi se iduće godine moglo krenuti i s projektom izgradnje Zapadne obilaznice.

Spomenuo je kako se i ove godine radilo mnogo po mjesnim zajednicama, a najavio je kako bi uskoro mogla krenuti i izgradnja trga iza Osnovne škole Marka Marulića.
Potpisan je ugovor za izgradnju trga iza OŠ Marka Marulića. To je također vrlo lijep i kvalitetan projekt. U tijeku je postupak nabave opreme za našu kino dvoranu. Neki projekti nam kasne, kao što je podzemna garaža i rekonstrukcija zgrade vijećnice. Kasni se radi proceduralnih razloga.

Kada su u pitanju radovi na školskim objektima gradonačelnik je kazao da je Grad Ljubuški ove godine iz gradskog proračuna izdvojio nekih pola milijuna maraka za uređenje školskih objekata.
Najveća investicija je u našoj Gimnaziji gdje se radi potpuno uređenje prizemlja. Vrijednost investicije je nekih 270 tisuća maraka. Rade se podovi, vrata, zidovi stropovi, hodnici, nove instalacije, od računalnih i elektro-instalacija do vatrodojava i grijanja. Ravnatelj je uvjeren da će radovi biti gotovi do početka školske godine i da će do ponedjeljka objekt Gimnazije biti spreman primiti učenike.

U Osnovnoj školi Marka Marulića radimo jedan sanitarni čvor, jedan je završen prije godinu dana. U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić, nakon 30 i nešto godina, radimo sanaciju sanitarnih čvorova. U školi u Klobuku smo radili preinake postojećeg prostora kako bi realizirali ideju da nam sva djeca u toj školi idu u jednu smjenu. Dakle, povećali smo broj učionica.

Što se tiče proračuna, gradonačelnik je rekao kako vjeruje da će i ove godine "prebaciti" proračun.
Ove godine proračun je bio postavljen na 10 milijuna i 700 tisuća. Bilo je opet komentara da je to nerealno, ja danas mogu izraziti zadovoljstvo da ćemo taj proračun ostvariti i prebaciti. Vjerujem da ćemo u 11. ili početkom 12. mjeseca raditi rebalans proračuna za nekih 300-400 tisuća na više.

Gradonačelnik je istaknuo kako su već počeli s planiranjem proračuna za iduću godinu, kaže da će proračun biti postavljen realno, te će iznositi negdje oko 11 milijuna KM.

Od planova za iduću godinu, gradonačelnik je naveo kako imaju u planu uređenje puta prema Metkoviću, uređenje Gradskog groblja, izgradnju športske dvorane pored postojeće sportske dvorane, a koju bi koristile ljubuške škole, zapadnu obilaznicu, projekt potpune rekonstrukcije Stuba (prostor iza crkve Sv. Kate), uređenje istočnog ulaza u grad gdje bi se preko puta stadiona Babovac uredila zelena tržnica, uređenje nekadašnje zgrade SIZ-a (preko puta OŠ Marka Marulića) koja bi bila preuređena u gradsku galeriju, izgradnju zapadnog kraka kanalizacije, rekonstrukciju kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci, početak izgradnje vodovoda u Studencima, izgradnju pozornice i amfiteatra u gradskom parku i uređenje infrastrukture na gradskom stadionu Babovac.

Na pitanje o izgradnji ceste od skretanja za Koćušu sve do vodopada Koćuša, gradonačelnik je kazao:
Koćuša postaje turistička destinacija jer zadnjih godina imamo značajno povećanje broja gostiju i turista, a imamo prometnicu koja nije baš zadovoljavajuća. Planirano je da se put prema Koćuši proširi na pet i pol metara s nogostupom i rasvjetom, kako bi se povećala sigurnost sudionika u prometu na tom dijelu puta. Mislim da ćemo uskoro riješiti imovinsko-pravne odnose i krenuti s implementacijom tog projekta, rekao je Barbarić.

U zvučnom poslušajte gostovanje gradonačelnika Barbarića u programu Radija Ljubuški:

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
9
7
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari