Dodaj komentar

UZB: Istina je samo jedna!

ljubuski.info

Obzirom da je posljednjih dana zanimanje pojedinih branitelja pobudila činjenica kako je na snagu stupio novi Zakon o braniteljima i članovima njihovih obitelji, jedan broj branitelja, misleći kako ispunjavaju zadane norme iz istog, krenuo je u realizaciju ostvarenja prava koja su takvim zakonom obećana.

Bilo je tu i onih koji su bili uvjereni kako zadovoljavaju sve što se ovim nakaradnim zakonom traži, ali i onih koji su pošli "grlom u jagode", po principu ako upali-upali.

Nemalo je bilo iznenađenje ali i razočaranje onih koji su, po dolasku u Ured za obranu, tražeći svoja prava kroz dokument koji su u tom uredu trebali dobiti, saznali kako neki njihovi odlasci na prvu liniju bojišnice tijekom rata uopće nisu evidentirani.Oni naivni će možda i reći da je to slučajno, zaposlenici spomenutog ureda će možda reći da su se neki dokumenti zagubili prilikom njihovog preseljenja iz prijašnjih prostorija, mada je takva izjava jednaka znanstvenoj fantastici jer je od bivšeg do sadašnjeg ureda cijelih 300 metara. Uglavnom razočarenje pomiješano sa bijesom je veliko kod tih istih branitelja čiji bijes za sada nitko ne shvaća ozbiljno. Je li to pametno pokazat će skora budućnost, možda i sljedeći dani.

Naše informacije s terena govore kako su se već među tim napaćenim ljudima pojavili "lešinari" koji su osjetili braniteljsku krv i tim istim ljudima nude svoje usluge, kako će im "srediti" obećane povlastice uz obilatu novčanu proviziju ali i njihovo obećanje i obvezu da na sljedećim izborima daju svoje i glasove svojih obitelji "stožernoj hrvatskoj partiji" čije plodove rada i vlasti osjećamo više zadnjih godina. Taj osjećaj se u zadnje dvije, tri godine snažno manifestira u napuštanju svojih rodnih ognjišta cijelih obitelji i pojedinaca jer upravo snažno osjećaju plodove brige za čovjeka branitelja.

Temeljem svega navedenog obavještavamo i upozoravamo, i one malobrojne zaboravljene branitelje koji kao podliježu normama novoga zakona, da ne žure s prikupljanjem bilo kakve dokumentacije jer će opet biti uvučeni u igru moćnika, odnosno "gospodara života i smrti" na ovim prostorima.

Naša obveza je jasno i glasno kazati kako naša udruga ne podržava ovaj diskriminatorski zakon, jer ne može, niti po ljudskom, niti po Božjem zakonu biti pravedno da 3,3% branitelja ima braniteljska prava, a 96,7% nema ta ista prava.

Molimo Vas da svoje dostojanstvo ne prodajete ni pod koju cijenu jer to možete učiniti samo jednom u životu i nakon toga cijeli život ostati moralni invalidi.

Ima istina od kojih se ne može i ne smije odstupiti, ima granica na kojima se mora ostati i ima položaja s kojih se ne smije uzmaknuti. Istina je samo jedna, a tamo gdje prestaje istina počinje ideologija i to ona ideologija koja se namjerno servira kako bi posvađala branitelje. Jeste li na to spremni?

Jeste li spremni sutra mirno zaspati sa činjenicom da ste dobili "egzistencijalnu naknadu" samo zato jer imate 57 i više godina, a Vaš suborac koji je bio sa vama na prvoj crti i prošao sve nevolje isto kao i Vi, nema samo zato jer nema 57 godina života.

Možda će na naše stajalište biti i ljut i nezadovoljan netko od ovih 3,3%, mada ne bih trebao, ali mi u svojoj borbi idemo na to da i ovih 96,7% uživa ista prava i zbog njih ne možemo, niti hoćemo podržati ovaj nakaradni zakon.

Kao i više drugih udruga, ali i pojedinaca, i naša udruga priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH koji će vrlo skoro "srušiti" ovaj diskriminatorski zakon tako da će ako se sada ne postave ispravno, pojedinci biti još više razočarani.

U isto vrijeme nismo sjedili skrštenih ruka i s grupom parlamentarnih zastupnika radimo na donošenju novog, pravednog zakona za branitelje koji će, shvatili to moćnici ili ne, doživjeti svoju primjenu. Oni koji znaju, a takvih je sve više, znaju kako je to mukotrpan put jer moramo tražiti, moliti, lobirati, sastajati se, putovati, "gutati gorke pilule" nepravde i laži i biti strpljivi i onda kada bi najradije "pukli od bijesa" slušajući omalovažavanja, lažna obećanja i potcjenjivanja od onih kojima smo mi branitelji osigurali dobar i ugodan život, a sve to bez bilo kakve financijske podloge, nego se snalazimo kako znamo i umijemo, a najčešće iz svoga džepa.

Zato Vas, dragi zaboravljeni branitelji širom BiH molimo, mada su ove riječi često slaba utjeha, podržite nas da još jednom svi skupa pokažemo naš braniteljski ponos i strpljenje koje je sada najviše potrebno da dočekamo da makar koji dan prije smrti doživimo ostvarenje svoga sna za koji se borimo, ali i da naša djeca sutra ne moraju strahovati od činjenice da su im očevi bili branitelji, nego biti ponosni na tu činjenicu.

Udruga Zaboravljeni branitelji/borci
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
2
5
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari