Dodaj komentar

Eterična ulja povezala proizvođače u Žepču i Hercegovini

ljubuski.info

Udruga poduzetnika i poslodavaca je osnovana u Žepču sa ciiljem razvoja poduzetništva u lokalnoj zajednici. U samo nekoliko godina, Udruga je proširila svoje djelovanje širom zemlje, te je postala jedan od primjera podrške biznisima koji su u začetku.

S Bernardicom Barbarić iz UPIP Žepče razgovarali smo o postignutim rezultatima te izazovima udruga koje okupljaju poduzetnike u BiH.
Glavni naš zadatak je razvoj poduzetništva ovog kraja, ali smo naša pozitivna iskustva prenijeli i u druge lokalne zajednice. Radimo na uspostavi i jačanju podrške za pokretanje biznisa. Svojim aktivnostima u sektoru agrobiznisa težimo ka modernizaciji obrade zemljišta, konkuretnoj proizvodnji gotovih proizvoda kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja te konstantnoj edukaciji uzgajivača, prerađivača i proizvođača. Prvenstveno smo povezani sa sektorom ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i voća i povrća, pojašnjava Barbarić.

Na raspolaganju im je "Mašinski prsten", koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta. Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća u gotove proizvode kao što su sokovi, džemovi i slično, destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja, te sušnica za sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, gljiva i slično.
Sva oprema je nabavljena kroz projekte uz podršku donatora i u vlasništvu je UPIP-a Žepče, a na raspolaganju je svim članicama koje provode aktivnosti u sektoru agrobiznisa. Članice UPIP-a se danas nalaze na području cijele BiH, dodaje Barbarić.

Rad s eteričnim uljima je rezultirao interesantnom suradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine.
U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koje djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike, posebno kreme, losione, šampone, sapune, serume, tonike i drugo. Ovi proizvodi su bazirani na eteričnom ulju. Proizvodimo i vlastite čajeve te različite dodatke prehrani koji su bazirani na svojstvima i pozitivnom utjecaju ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje. Naše trenutno tržište je BiH ali se konstantno teži ka plasmanu proizvoda izvan granica BiH. Pojedini članovi posjeduju i certifikate za svoje finalne proizvode, pojašnjava Barbarić.

Tomo Zelenika i Udruga "Težak", je jedan od takvih pozitivnih primjera. Povezao ih je zajednički posao, te ideja da se proizvođači mogu međusobno podržati.
Naši kooperanti su širom Hercegovine, te imaju uglavnom nasade smilja. Mi smo osigurali strojeve za destilaciju, čime pravimo poluproizvod – eterično ulje. Cijene su pale, te sada radimo kontinuirano na istraživanju terena, u prepoznavanju koje još vrste bilja mogu napraviti dobre rezultate ovdje. Trenutno radimo na 5 mikrolokacija lavandu, da vidimo kakvi će rezultati biti. Jednostavno, moramo istraživati potencijal koji ovo područje ima, razmišljati o različitim opcijama, te razvijati preradu. To je neki put, pojašnjava Zelenika.

USAID/Sweden FARMA II projekt je pomogao razvoj ove mreže.

Upravo smo uz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta izvršili nabavku destilerije koja je smještena u Hercegovini. Time smo dodatno unaprijedili rad s ovim sektorom, te otvorili vrata suradnje. Poruka je jasna, svi proizvođači trebaju konstantno ulagati u znanje i opremu, kako bi bili konkurenti i kako bi mogli plasirati kvalitetan i siguran proizvod na tržište, zaključuje Bernardić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
6
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari