Dodaj komentar

Connecto 2019 okupio bh. dijasporu i lokalne gospodarstvenike

ljubuski.info

Inspirativne priče, razmjena ideja i informacija, dijeljenje iskustava, druženje te uspostavljanje kontakata i partnerstava obilježili su konferenciju "Connecto - poslovna suradnja s dijasporom" koja se održala u Intera Tehnološkom Parku u četvrtak, 25.7.2019. godine. Konferencija je dio jedinstvenog događaja koji je Intera TP organizirao u partnerstvu s BH Futures Foundation-om, a uz financijsku podršku sponzora UniCredit Bank i pokrovitelja GIZ-a, USAID-a kroz projekt Diaspora Invest, Gospodarske komore FBiH te ostalih, s ciljem povezivanja bh. poduzetne dijaspore i lokalnih gospodarstvenika kako bi im olakšao uočavanje novih poslovnih prilika i vrijednih partnerstava.

Odlučili smo organizirati ovu konferenciju kako bismo predstavili potencijal koji leži u suradnji mnogobrojne bh. dijaspore i lokalnih gospodarstvenika, a 160 prijavljenih poduzeća i pojedinaca dovoljan su pokazatelj interesa za unaprjeđenjem lokalne ekonomije korištenjem znanja i resursa naše dijaspore, istaknuo je na samom početku konferencije Vedran Šimunović, izvršni direktor Intera Tehhnološkog Parka.

Suradnja s dijasporom - pokretač razvoja gospodarstva

Konferenciju su prigodnim obraćanjima, pored a Šimunovića, otvorili Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH i gospođa Karin Rau, voditeljica GIZ-ovog projekta "Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim poduzećima u BiH".
Poslovna saradnja s dijasporom je veoma značajan faktor za privredni razvoj BiH. GIZ trenutno implementira projekat na temu inovacija i digitalizacije u MSP kojim nastojimo podržati bh. preduzeća da prate trendove razvijenih tržišta i iskoriste prednosti različitih digitalnih alata kako bi efikasnije poslovali. Ovakvi događaji pružaju priliku preduzećima da se upoznaju sa različitim mogućnostima koje i oni sami mogu primijeniti, istaknula je u svom govoru gospođa Rau.

Uvodno predavanje održao je Edhem Čustović koji kroz svoju organizaciju BH Futures Foundation koristi resurse stečene u Australiji kako bi doprinio razvoju Bosne i Hercegovine kroz jačanje kapaciteta i znanja mladih ljudi.

U resurse i potencijale za investicije u BiH sve nazočne je uveo Ivan Jurilj iz Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije, a Mladen Kostić ih je upoznao s aktivnostima koje Intera TP kontinuirano provodi kako bi doprinio razvoju lokalnog poslovnog okruženja. Krunoslav Rašić iz GIZ-a i Jusuf Tanović iz USAID-a prezentirali su programe kroz koje ove dvije organizacije podržavaju razvoj lokalnog gospodarstva stavljajući naglasak na suradnju s dijasporom.

Veleposlanik SAD-a pozdravio napore Intera TP-a

Konferenciju su obilježile dvije panel diskusije koje su okupile lokalne poduzetnike koji su svoje iskustvo prethodno stjecali u inozemstvu, a sada ga implementiraju u svom radu upravljajući vlastitim poduzećima u BiH te one koji u svojim organizacijama svakodnevno unaprjeđuju mogućnosti suradnje s dijasporom kroz različite sektore. Svojim govorom konferenciju je zatvorio Eric Nelson, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koji se osvrnuo na veliki ekonomski potencijal regije koji, između ostalog, leži u poljoprivrednoj proizvodnji, velikim talentima u industriji informacijskih tehnologija i turizmu. Poseban naglasak u svom obraćanju je stavio na potencijalne investicije i brojnu bh. dijasporu koja predstavlja pozitivan primjer kako se stečeno znanje i iskustvo u inozemstvu može primjeniti u BiH, a takvi su primjeri, kako sam kaže, prezentirani upravo na konferenciji "Connecto".

Često kada govorimo o tome što je to konkurentska prednost BiH, ono što nam padne na pamet jeste upravo dijaspora. Skoro 2 milijuna Bosanaca i Hercegovaca živi i uspješno djeluje u dijaspori. Oni su izvanredan primjer kako ljudi iz BiH, koji žive u sustavima u kojima postoji adekvatna vladavina prava, mogu iskoristiti svoj potencijal. Iz tog razloga je Veleposlanstvo SAD-a zainteresirano pomoći svima iz dijaspore koji se žele vratiti svojoj kući, uspjeti te pomoći ovoj zemlji. Vi ste svi divan primjer kako uspjeti., istaknuo je Nelson.

Nakon završetka konferencijskog dijela programa, sudionici su imali priliku sudjelovati na B2B sastancima koji su im omogućili ostvarivanje neprocjenjivo vrijednih kontakata s potencijalnim partnerima, suradnicima i investitorima.

Večer ranije, 24.7.2019. godine, organizirano je druženje koje je u ugodnoj atmosferi LUX Business Bar-a pružilo priliku svim prisutnima za neformalno upoznavanje i razmjenjivanje ideja s ciljem snažnijeg povezivanja ključnih aktera.

Intera TP
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
6
9
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari