Dodaj komentar

Milićević: Moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju

ljubuski.info

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je u petak kako vjeruje u mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, ali ne s dosadašnjim načinom poslovanja.

Ona je nakon okruglog stola "Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja", koji je održan u Mostaru u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora, podsjetila kako su Aluminij već godinama opterećivali brojni probleme te da je postojeći način poslovanja jednostavno bio neodrživ.
Mi smo u Vladi pokušali sve što smo mogli. Rekla bih da smo poduzimali neke aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali upravo da bi pripremili i ljude u Aluminiju da je to nešto što je jednostavno neizbježno - kazala je ministrica Milićević u izjavi za novinare.

Upitana hoće li Aluminij otići u stečaj, ministrica je odgovorila kako se ljudi boje stečaja jer pogrešno misle da stečaj podrazumijeva likvidaciju gospodarskog subjekta.
Ima jedna specifičnost u Aluminiju. Stečaj kao rješenje morao bi se pripremiti jer je sva imovina Aluminija pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenja obveza barem u nekakvom postotku. Znači, to je jedna specifičnost Aluminija i zato mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces restrukturiranja, proces dokapitalizacije kroz neke strateške partnere, i na određeni način, mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili tek tada pokretanja stečaja - kazala je ministrica Milićević.

Poručila je kako vjeruje da je moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju, ali ne s dosadašnjim načinom poslovanja.
Aluminij ne može uvoziti sirovinu i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina, ali sirovina koja se negdje drugo troši. Činjenica je da su u aluminijskom kombinatu svi parametri su tržišni, a mi kao mala ekonomija ne možemo na tom tržištu imati niti jedan odlučujući faktor. Niti na cijene električne energije, glinice, koksa, plina, niti na cijenu sirovog aluminija. To znači da mi ne upravljamo sustavom nego tržište upravlja nama - kazala je ministrica.

Što se tiče neuplaćenih doprinosa za radnike Aluminija, ministrica Milićević je kazala kako je Vlada FBiH spremna podmiriti te obveze, i to ne samo za njih, već i za sve druge radnike koji, kako je rekla, nisu svojom krivnjom došli u taj status.
Time oni stječu socijalnu, odnosno zdravstvenu zaštitu, i imali bi pravo da se eventualno pojave i riješe svoj neriješeni status i barem bi na birou imali godinu dana plaću - kazala je Milićević.

Inače, okrugli stol "Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja" održan je s ciljem da se potakne rasprava vezana za unaprjeđenje poslovnog okruženja kako bi se rasteretilo gospodarstvo kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Okrugli stol organiziran je u suradnji s predstavnicima Federalnog ministarstva financija, akademskom zajednicom, Sveučilištem u Mostaru, Direkcijom za planiranje BiH, Gospodarskom komorom FBiH, Zavodom za programiranje i razvoj FBiH, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
6
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari