Dodaj komentar

Budimir: Podmetali su mi dokaze

ljubuski.info

Općinski sud Sarajevo (OSS) izrekao je jučer presudu kojom je Živko Bidimir, bivši predsjednik Federacije BiH, oslobođen svih optužbi.

Sud je ocijenio da nije bilo čvrstih materijalnih i personalnih (subjektivnih) dokaza kojima bi se optuženi doveo u vezu s izvršenjem kaznenih djela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Budimir je oslobođen svih optužbi u sklopu pet točki optužnice, kojima se teretio za kaznena djela - zlouporabe položaja ili ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi, odnosno protuzakonito posredovanje.

Kako je u obrazloženju presude navela sutkinja Merima Kurtović-Bilić, Sud se prilikom donošenja odluke rukovodio načelom da, ukoliko postoji sumnja, sumnja ne smije ići na štetu optuženog, odnosno da činjenice moraju biti utvrđene s apsolutnom sigurnošću, a u skladu sa pravnim načelom "In dubio pro reo".

Optužnica je Budimira teretila da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno, ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz krivične evidencije za određene osuđene osobe.

Konkretno, na teret su mu stavljena dva pomilovanja, za koje je, prema optužnici, uzeo određenu svotu novca, te zapošljavanje u Elektroprivredi HZHB u kojem je posredovao Željko Asić, kao i zloporaba položaja u vezi s plaćanjem dva odijela u Americi i ručka u restoranu u Jajcu u iznosu od oko 850 KM. Do spomenutih pomilovanja, kako je navedeno u optužnici, nije došlo, jer je Budimir uhićen travnja 2013. godine.

U sklopu ovog predmeta bili su obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali kaznena djela i na temelju sporazuma s Tužiteljstvom osuđeni, kao i Petar Barišić, za kojim raspisana tjeralica, te pomoćnik federalnog ministra pravde Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena, jer nije bilo dokaza njegovog sudjelovanja u kaznenim djelima.

Budući da se radi o oslobađajućoj presudi, Budimir je oslobođen troškova postupka, koji 'padaju' na teret Suda.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj presudi, strane u postupku zadržavaju pravo na ulaganje žalbe u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.

Budimir je nakon izlaska iz sudnice novinarima kazao kako je očekivao oslobađajuću presudu, ali i "da uvijek postoji strahovanje i zebnja".

Svjesni toga da je cijeli postupak proizvod političkog pritiska na pravosudne institucije, ne možete mirno očekivati presudu, bez obzira na to što znate da niste krivi i što niste učinili ništa nezakonito - kazao je.

Budimir je, istovremeno, zahvalio sutkinji, koja mu je presudom vratila vjeru u ljude, ali još ne i u institucije, jer u ove institucije ne mogu vjerovati sve dok u njima sjede isti ljudi koji su meni podmetali dokaze i koji su me na taj način pokušali smijeniti s pozicije predsjednika FBiH kako bi proveli svoju političku volju, odnosno izvršili rekonstrukciju Vlade FBiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
4
4
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari