Dodaj komentar

Dajmo svoj doprinos platnenim vrećicama i staklenim bocama

ljubuski.info

Plastika je postala nezamjenjiv materijal današnjice i gotovo da ne postoji područje života gdje se ne rabi.

Osim sve veće upotrebe u kućanstvima, proizvodnja ovog materijala važna je i na područjima transporta, pakiranja (ambalaža), medicine, kao i elektronike. Zbog specifičnosti materijala, poput prilagodljivosti, trajnosti i male težine, u posljednjih 65 godina porasla je proizvodnja plastike te je ona značajno nadmašila proizvodnju svih ostalih materijala.

Ipak, sve masovnija upotreba rezultirala je i povećanjem plastičnog otpada. U Europi se godišnje proizvede 25 mil. tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30% prikupi radi recikliranja.

Velike količine otpada dokazano utječu na kvalitetu života ljudi te opstanak biljnog i životinjskog svijeta. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i hranu koju jedu, a još nije sasvim poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje. Uz sve negativne posljedice koje plastični otpad ima na zdravlje te uz činjenicu da je za razgradnju plastične ambalaže u prirodi potrebno od 100 do 1000 godina, krajnje je vrijeme da smanjimo proizvodnju otpada.

Recikliranjem otpada smanjujemo onečišćenje okoliša te osiguravamo sadašnjim, ali i budućim generacijama zdravije okruženje za život. Svaka osoba u svojem kućanstvu već danas može pridonijeti rješavanju problema.

Primjerice, ako svakodnevno koristite platnene vrećice umjesto plastičnih, dugoročno ćete proizvesti manje otpada, ali i uštedjeti na kućnom proračunu. Isto vrijedi i za korištenje staklenih, umjesto jednokratnih plastičnih boca. Stoga je iznimno potreban angažman svakog građanina pojedinačno.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
2
7
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari