Dodaj komentar

Politika je uništila Aluminij!

ljubuski.info

Nakon sinoćnjeg gašenja Aluminija s elektronaponske mreže u krugu mostarskog kombinata jutros su osvanula prazna postrojenja. Među radnicima koji su došli vladala je depresivna atmosfera.

Radnici su se vratili s treće smjene ili su dolazili po svoje osobne stvari. Parking je pun, ali nitko nije bio za neku veliku priču.

U ponoć kad je Aluminij d.d. Mostar isključen s elektronaponske mreže svi su znali da je kraj, a kad u sljedeća tri sata nije nekim čudom došla struja znamo da povratka za bivšeg giganta više nema.

Na vratima zatičemo Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora ispred malih dioničara, koji svoje komentar sažima u jednu riječ - katastrofa.
Ćelije i anode su se spekle, to je kompletan gubitak i nema više povratka. Jedino nam preostaje graditi tvornicu nanovo. Iskreno, nismo vjerovali da će do ovoga doći, do zadnjeg trenutka smo se nadali čudu. Federalna vlada, Vlada Republike Hrvatske, svi su nas ostavili, posebno politika, kaže Filipović.

Mešetarenje strujom

Struja je bila osigurana za četiri posljednja dana, a Filipović podsjeća kako se oko Nove godine plaćala i po 96 eura za megavat-sat.

Željko Damjanović, član Nadzornog odbora ispred malih dioničara, kaže da je najtužnije što su oni cijelo vrijeme upozoravali kako je izlazna cijena struje u Elektroprivredi BiH 42 eura, a u Elektroprivredi HZHB 20 eura.
Oni su struju prodavali raznim mešetarima, da bi je mi plaćali 78 eura. U šeme su ušle razne lopine, mešetari. Ovaj proda onome, onaj onome... Iz struje se najviše novca izvlačilo, a nas su gurnuli u probleme i gledaj gdje smo sada, konstatira Damjanović.

Aluminij je za struju mjesečno plaćao od 18 do 20 milijuna KM, a ranije je to bilo do deset.

Filipović dodaje kako se politika 20 godina trudila uništiti Aluminij u čemu je konačno uspjela.
Ovo će biti kaos za Mostar, Hercegovinu, a i širu regiju. Posljedice će biti socijalne, političke, ali i svake druge. Boga mi i fizičke. Mi smo noćas bili do nekih doba, ljudi su jako napeti. Mene je za vrijeme blokade udario specijalac, a ja sam samo štitio kolege. To su radnici, nisu kriminalci, kaže on.

Cilj jučerašnjih prosvjeda i blokada prometnica je bio, kažu, skretanje pažnja na ovaj problem, a sada je sve izgubljeno.
Prekjučer kad smo bili u Vladi u Sarajevu znali smo da je kraj. Vidjeli smo po dopremijerki Milićević i ministru Džindiću da je netko donio odluku da je za Aluminij kraj, dodaje Damjanović.

Filipović kaže kako posljedice gašenja Aluminija mora snositi i najviši politički vrh, a navodi posebno predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.
Ovo je katastrofa. Sad da nam neko da struju nema vajde, gotovo je, kazali su.

klix.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
5
5
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari