Dodaj komentar

Uloga Ljubuškog u razbijenoj kriminalnoj skupini

ljubuski.info

Istražitelji su rekonstruirali krijumčarsku rutu kriminalne skupine koja je uhićena prije par dana u Hrvatskoj i u Ljubuškom.

Prema prikupljenim informacijama, ova se skupina našla na meti policije nakon što je sredinom rujna 2016. zaplijenjeno 36,7 kilograma marihuane u garaži i vozilima Tomislava Sučića na zagrebačkom Vrbiku. Policija je došla do saznanja da je Sučić zapravo nabavio gotovo 42 kilograma marihuane, koju mu je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčario sada suosumnjičeni Zdravko Bilić. Navodno je Sučić uspio prodati pet kilograma od toga, prije nego što je policija pronašla ostatak u spomenutoj garaži.

Kasnije su istražitelji, očito držeći pojedince na oku, prikupila saznanja da su uglavnom Sabljo i Sučić dogovarali kupnju većih količina marihuane u Albaniji, a barem jednom i u Crnoj Gori. Droga je najprije dopremana u BiH na područje Ljubuškog. Tamo bi je preuzimao Zdravko Bilić i skladištio je u svojoj kući u mjestu Teskera kraj Ljubuškog. Za daljnje krijumčarenje preko granice između BiH i Hrvatske angažirali su osobu koja je jako dobro upućena u rad granične policije i carine - službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je inače radila na tamošnjem graničnom prijelazu Orah.

No ona nije bila zadužena za dojave i propuštanje pošiljki droge bez kontrole, nego je, kako ju se tereti, osobno prevozila, odnosno krijumčarila marihuanu u Hrvatsku. Kad bi droga stigla u RH, druge sada suosumnjičene osobe preuzimale bi je na području Vrgorca te su je dalje transportirale uglavnom prema zagrebačkom području. Za skladištenje marihuane bio je zadužen, prema optužbi, Mirko Sertić, koji je drogu pohranjivao u svojoj kući u Kupincu nedaleko od Zagreba. Tu su drogu onda prodavali daljnjim preprodavačima.

Istražitelji su, primjerice, zabilježili da su Sabljo, Sučić i Goran Vidović od 16. do 18. kolovoza prošle godine boravili u Albaniji. Tamo su, kako ih se sada sumnjiči, dogovarali kupoprodaju 1,5 do 2 tone marihuane. Ta im se droga trebala isporučivati kontinuirano, u više manjih pošiljki. Dogovorili su cijenu od 200 do 300 eura po kilogramu.

Tom prilikom, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, kao predujam su prodavateljima isporučili brod Tomislava Sučića.

Niti deset dana kasnije, 24. kolovoza prodavatelji iz Albanije isporučili su 120 kilograma marihuane koju su prokrijumčarili do Ljubuškog. "Robu" su prekontrolirali i preuzeli Sabljo, Sučić i Bilić, isplativši prodavateljima 15.000 eura za marihuanu i troškove transporta. Potom su drogu uskladištili u kući koju je Bilić koristio u mjestu Teskera. Tog istog dana Bilić je angažirao Antonelu Govorko da 70 kilograma "trave" prebaci u RH, a Sučić je uputio Mirka Sertića da osobnim automobilom marke Toyota krene prema Vrgorcu kako bi preuzeo tih 70 kilograma. Nakon preuzimanja droge, Sertić se uputio prema Zagrebu, pri čemu se Sučić vozio u automobilu ispred njega kao prethodnica da bi ga upozorio na eventualne policijske ophodnje ili blokade. Drogu su uskladištili u Sertićevoj kući u Kupincu.

Početkom rujna 2018. Sabljo i Sučić organizirali su na identičan način dopremu i preostalih 50 kilograma marihuane iz Ljubuškog. Opet je Govorko, kako ju se sumnjiči, prokrijumčarila drogu do Vrgorca, gdje ju je preuzeo i do Kupinca transportirao Sertić. No, ovaj put Sertić je dobio zaduženje da usput na području Makarske, od zasad nepoznate osobe, preuzme i nepuni kilogram kokaina. Riječ je bila o 807 grama. Sabljo i Sučić tu su drogu, prema optužbi, prodavali dalje.

Sabljo i Sučić terete se da su sredinom rujna prošle godine organizirali isporuku daljnjih 100 kilograma marihuane iz Albanije. Sve se odvijalo na prethodno opisan način, samo što su ovaj put istražitelji zabilježili da su organizatori u BiH prodali BMW "trojku" koju im je prethodno kao predujam za naručenih 50 kilograma "trave" dao suosumnjičeni Dejan Novak. Novac od prodaje BMW-a iskoristili su za plaćanje Albancima.

Dio droge, 52 kilograma pospremljena u dvije putne torbe, ovaj je put kraj mjesta Kutac na vrgoračkom području preuzeo Goran Vidović te se svojom Opel Astrom zaputio prema Zagrebu. Međutim, na autocesti A1 na odmorištu Nadin zaustavila ga je policija i zaplijenila pošiljku.

No, to nije spriječilo organizatore da nastave s nezakonitim poslom, nego su tijekom rujna i listopada radili na nabavi novih 200 kilograma, ovaj put od dobavljača iz Crne Gore. Međutim, policija u BiH je 8. listopada zaplijenila veću pošiljku droge, ukupno 750 kilograma marihuane, u kojoj je bilo i 200 kilograma za zagrebačku ekipu.

Već dva tjedna kasnije prošla je druga pošiljka, 140 kilograma dopremljeno je iz Crne Gore do Zagreba i uskladišteno u Kupincu. Istražitelji, čini se, nisu uspjeli utvrditi kojom je rutom roba stigla u Hrvatsku. Navodno je ta pošiljka plaćena 480 eura po kilogramu.

Istražitelji također raspolažu podacima da su Sabljo i Sučić od ove pošiljke prodali 60 kilograma Dejanu Novaku po 800 eura po kilogramu, 50 kilograma Mariju Rakidžiji koji im je platio 700 eura po kilogramu te pet kilograma po 900 eura Božidaru Bošnjakoviću i kilogram Karlu Picku. Ostatak od 24 kilograma zaplijenjen je krajem listopada od Mirka Sertića.

Kod Sertića je tada zaplijenjeno još 100 kilograma trave, koju je ista ekipa 24. listopada dopremila iz Albanije, preko BiH u Zagreb. Tu je drogu, prema optužbi, s vrgoračkog područja do Kupinca kraj Zagreba prevezao osumnjičeni Toni Bilić u svom kamionu Man.

Jutarnji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
8
5
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari