Dodaj komentar

Kupanje u Ljubuškom - na vlastitu odgovornost!

ljubuski.info

Ljubuški kraj krasi rijeka Trebižat, poznata po prirodnim ljepotama te mnogobrojnim kupalištima gdje stanovništvo traži spas od ljetnih vrućina.

Osobito su zanimljivi slapovi Kravica i Koćuša, omiljena odredišta koja redovito posjećuju lokalni, ali i stanovnici ostalih hercegovačkih općina i gradova. U posljednje vrijeme, ljepota netaknute prirode sve više privlači i turiste, pretežno međugorske hodočasnike.

A kako s rastom ljetnih temperatura raste i broj kupača, zasigurno se mnogi od njih pitaju je li voda za kupanje u rijeci Trebižat zadovoljavajuće kvalitete.

Bez kupališnih zona

Odgovor smo potražili u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora te smo saznali kako se tijekom ljetnih mjeseci, jednom (lipanj) do dva puta mjesečno (srpanj i kolovoz), putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu vode za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki). Rezultati dosadašnjih analiza su dostupni i javno na web stranici Agencije (www.jadran.ba).

Što se tiče uzorkovanja i ispitivanja voda za kupanje, iz Agencije navode kako, kao i prethodnih godina, i dalje postoji problem nepostojanja podzakonskih akata kojima bi se definirali uvjeti za kupališta na osnovu kojih bi općine propisale kupališne zone, koje bi, potom, trebale biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadzirane.

Nadalje ističu kako je, u usporedbi s prethodnim godinama, slično stanje jer nije bilo većih promjena na slivu, nisu se pojavili novi veći zagađivači, a u međuvremenu nije došlo ni do značajnije izgradnje kanalizacijskih sustava s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija sa sliva Trebižata.

Preporuke kupačima

I dalje vrijedi preporuka da je svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost, naglašavaju iz Agencije. Dodaju i to kako je posebnu pažnju potrebno obratiti i na temperaturne razlike zraka, vode i tijela kupača, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale.

Inače, Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. "tradicionalnim kupalištima". Ispitivanja se provode na rijekama, jezerima i priobalnom moru (Neretva - Carinski most, Akumulacija HE Jablanica - Ostrožac i Gračac, Akumulacija HE Rama, Kukavičko jezero, Boračko jezero, Buško Blato, Trebižat - Kravica, od 2017. Čeveljuša, a od 2018. godine i Jaz; more - kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit). Pored navedenih, od 2018. se vrše ispitivanja i na lokacijama (Neretva - Stari most i Mostarsko jezero, Bunica, Drežanka i Lištica - Mostarsko blato).

Antonela Marinović Musa | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
7
6
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari